Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-16 16:34:00

Mégis beengednék Izraelbe, de nem él a lehetőséggel az egyik amerikai muszlim képviselőnő

Rashida Tlaib lemondta utazását Ciszjordániába, amelynek célja az lett volna, hogy meglátogassa nagyon öreg nagymamáját.

Mégis beengednék Izraelbe, de nem él a lehetőséggel az egyik amerikai muszlim képviselőnő
Fotó: Reuters

Az amerikai demokratak muszlim képviselőnő döntését néhány órával azt követően hozta meg, hogy humanitárius okokból mégis engedélyezték neki a beutazást Izraelbe - írja a haaretz.com. "Elnyomó körülmények" - ezzel az indokkal mondta le utazását Rashida Tlaib. Arye Dery izraeli belügyminiszter, aki kiadta a beutazási engedélyt, Twitteren azt üzente, hogy a politikusnő ezen viselkedése jól tükrözi Izrael iránti gyűlöletét, amely erősebb, mint a nagymamája iránti szeretete. Azon véleményének is hangot adott, hogy Tlaib beutazási kérelme igazából provokáció volt.

Izrael korábban megtagadta az országba való belépést két amerikai demokrata képviselőnőtől, akik nyíltan kampányolnak a zsidó állam ellen. Megosztja a zsidó világot az izraeli kormány döntése arról, hogy nem engedi be az országba Ilhan Omar és Rashida Tlaib demokrata képviselőnőket. Az ország amerikai nagykövete nemrég még azt nyilatkozta: engedélyezik a belépést a politikusoknak, akik egy körútra érkeztek volna Izraelbe, nyíltan kritikus szándékkal. Donald Trump azonban Twitteren fejezte ki, hogy nem örül ennek.

Izrael ezek után változtatta meg a döntést. Azzal érvelnek, a két demokrata politikus az Izrael elleni bojkott mozgalom fő támogatója, amely kétségbe vonja a zsidó állam létezéshez való jogát és többször tiltották már ki aktivistáit nemzetbiztonsági érvékre hivatkozva.

A döntés hatalmas vitát indított. Van aki azzal érvel ellene, hogy Izraelnek nincs rejtegetni valója és az ellenséges politikusok kitiltásával csak az ellenkező hatást érik el. Másik azonban azt mondják: az út célja nyíltan Izrael lejáratása lett volna, így ez volt a jó döntés. Valószínűleg ebben az ügyben nincs teljesen jó döntés, csak kisebbik rossz. Így azonban legalább Izrael megőrzi jó kapcsolatát az amerikai elnökkel.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink