Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-16 16:50:00

Háromszor repült el a négyes reaktor fölött, most visszatért Csernobilba a hadipilóta

Visszatért a csernobili atomerőműhöz pár hete az a volt ukrán hadipilóta, aki 33 éve háromszor is elrepült a négyes számú reaktor fölött, amelynél gőzrobbanás történt. A férfi ma már 87 éves, és az atomkatasztrófa óta ez volt az első alkalom, hogy újra elment a helyszínére.

Rá sem lehet ismerni – ezt mondta a csernobili atomerőmű négyes reaktoráról az a férfi, aki 33 éve háromszor átrepült fölötte. Ma egy hatalmas acélhangár takarja el a romokat, amelyek körül először betonszarkofágot emeltek, hogy megállítsák a sugárszennyezést.

„Ott voltam az első válságtanácskozáson és hallottam, ahogy arról beszélnek, mit tegyenek. Valerij Legaszov, az atomtudós azt mondta, sürgős intézkedésekre van szükség a sugárzás megfékezése érdekében” – emlékezett vissza Mikola Volkozub.

A 87 éves férfi 54 éves volt, amikor át kellett repülnie a reaktor fölött, hogy megmérjék a bent lévő gázok összetételét, és a hőmérsékletet. Bátorságért később Ukrajna Hősének járó állami kitüntetést kapott.

„Néhányan talán azt mondják, nem félnek, de csak másként élik meg a félelmet. Van, akit megbénít, van, aki cselekvésre késztet. Nekem át kellett repülnöm a reaktor fölött, tudtam, hogy ez veszélyes, és a legénységgel alaposan felkészültünk”

– mesélte a hadipilóta.

A három repülés kevesebb, mint 20 percig tartott. A hozzá használt helikopter teljesen új volt, és bár alulról ólomlemezekkel fedték be, mégis akkora sugárzás érte, hogy utána már nem is tudták többé használni.

„Nem a sugárszennyezés volt a legnagyobb veszély, hanem a reaktorból felszálló hő, ami hatással van a helikopter működésére. Ha a helikopter 300 méter magasan repül maximális erővel, akkor a hő hatására lezuhanhat, bármilyen tapasztalt a pilóta” – mondta Volkozub.

Az akció közben egyébként ő maga is ólommellényt viselt. Amikor utána meg akarta mérni, mekkora sugárzást kapott, némely mérőeszköz kiakadt. Idős kora ellenére a férfi ma az állami repülőgépgyártó tesztpilótáit felügyeli.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink