Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-15 12:12:00

Pakisztán: az egész iszlám világ radikalizálódhat, ha a világ szemet huny a kasmíri válság felett

Az iszlám világ radikalizálódhat, ha a nemzetközi közösség semmit nem tesz azon jogtalanságok ellen, amelyeket Kasmír India által ellenőrzött részén követnek el - figyelmeztetett csütörtöki Twitter-üzenetében Imran Hán pakisztáni miniszterelnök.

Pakisztán: az egész iszlám világ radikalizálódhat, ha a világ szemet huny a kasmíri válság felett
Imran Hán pakisztáni miniszterelnök (Fotó: Reuters)

Hán, aki több pakisztáni politikushoz hasonlóan fekete színnel takarta el a profilképét a Twitter internetes közösségi oldalon, egyebek közt az immár 12 napja tartó kijárási tilalmat rója fel az indiai hatóságoknak, amit Kasmír Újdelhi által ellenőrzött részén vezettek be.

A kormányfő a második világháború utáni legsúlyosabb európai mészárláshoz, a srebrenicaihoz hasonlót sem zárt ki a vitatott hovatartozású területen.

A Dawn című, angol nyelvű pakisztáni újság csütörtöki vezércikkének szerzője szintén azzal vádolja a nemzetközi közösséget, hogy cserbenhagyta a kasmíriakat.

Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte az ügyben, ám Iszlámábád szerint egyelőre csak Kína állt melléjük. Peking szintén igényt tart az indiai Kasmír kisebbik részére.

Moszkva szerdán jelezte, hogy az ügyben Indiával ért egyet, a térségről Pakisztánnak és Indiának kell tárgyalnia. Washingtonból pedig azt közölték, hogy az indiai döntést, amely Kasmír indiai részére vonatkozik, Újdelhi belügyének tekintik.

Újdelhi augusztus 5-én jelentette be, hogy visszavonja a muszlim többségű Dzsammu és Kasmír állam különleges alkotmányos státusát.

Azóta az indiai hatóságok több száz embert - köztük számos politikust és munkatársaikat - vettek őrizetbe, hogy elfojtsák a döntés miatti tiltakozásokat.

A korábbi jogállás lehetővé tette, hogy az államnak saját alkotmánya és nemzeti zászlaja legyen, saját törvényeket alkosson, illetve nagyobb fokú önállóságot élvezzen, kivéve a külügyek intézését, a védelmi politikát és a tájékoztatást. Emellett minden szövetségi törvényt - kivéve az említett területeket érintő jogszabályokat - meg kellett szavaztatni a helyi parlamenttel is.

Narendra Modi indiai miniszterelnök csütörtöki beszédében ezzel szemben védelmébe vette az újdelhi döntést, s leszögezte: India egy állam, egy alkotmánnyal.

A vitatott hovatartozású, himalájai Kasmíron három ország, India, Pakisztán és - kisebb részben - Kína osztozik. India és Pakisztán 1947-es függetlenné válása után Kasmír birtoklásáért háború robbant ki. A felek végül tűzszünetben állapodtak meg. Újdelhi akkor azt ígérte, hogy az ellenőrzése alatt álló területen az ENSZ által felügyelt népszavazást tart Kasmír önrendelkezéséről, de ez nem történt meg.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink