Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-14 15:18:00

Robotfarkat fejlesztettek japán tudósok az időseknek, hogy így segítsék az egyensúly megtartását

Az idősek egyensúlyát segítő robotfarkat fejlesztettek a japán Keio Egyetem tudósai.

Sok millió évvel azután, hogy az ember elődei az evolúcióval elveszítették a farkukat, a japán kutatók robotfarokkal segítenének a bizonytalanul járó időseknek, hogy megőrizzék az egyensúlyukat. Az Arque névre keresztelt, szürke, egyméteres szerkezetet a gepárd és más állatok farka ihlette, amellyel futás vagy mászás közben az egyensúlyt biztosítják - írta a Keio Egyetem kutatócsoportja.

"Úgy mozog, mint egy inga" - magyarázta Nabesima Dzsunicsi végzős hallgató azon az egyetemi előadáson, ahol a hámmal csípőjére erősített robotfarkat bemutatta. "Amikor az ember teste az egyik irányba dőlne, a farok a másik irányba mozdul" - idézte az MTI.

A robotfarok négy mesterséges izommal és sűrített levegővel mozog nyolc irányba. Egyelőre a laboratóriumban marad, hogy a kutatók még hajlékonyabbá tegyék

- magyarázta Nabesima.

Ahogy a japán társadalom idősödik, az ország az öregeket segítő innovációk sorával áll elő, hogy mozgásban és munkában tartsa az őszülő lakosságot. A bizonytalanul mozgó idősek mellett más területekre is gondoltak a fejlesztők: a robotfarok a nehéz terhet mozgató raktári munkásokat is segítheti.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink