Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-14 20:57:00

Pakisztán minden agresszióra reagál

Pakisztán válaszolni fog a hozzá tartozó Kasmírban India által elkövetett minden agresszióra - figyelmeztetett szerdán Imran Hán pakisztáni kormányfő.

A térségbeli rivális ország eddig már három háborút vívott egymással, kettőt a hegyvidéki, többségében muzulmánok lakta Kasmír miatt. "A pakisztáni hadseregnek olyan megbízható értesülései vannak, amelyek szerint valamit készülnek tenni a pakisztáni Kasmírban" - jelentette ki Imran Hán Muzzafarábádban, a pakisztáni Kasmír székhelyén mondott beszédében.

"Úgy döntöttünk: ha India erőszakot követ el, a végsőkig harcolunk"

- tette hozzá. "Itt az ideje, hogy móresre tanítsuk őket". A pakisztáni fél hangváltása igen éles, tekintettel arra, hogy Sah Mehmúd Keresi külügyminiszter múlt csütörtökön kijelentette, hogy országa nem tervez "katonai megoldást". Inkább a politikai, diplomáciai és jogi lehetőségeket vizsgáljuk" - tette hozzá.

A feszültség a két atomhatalom között azóta súlyosbodott, hogy India tíz napja eltörölte az indiai Kasmír alkotmányos autonómiáját. Pakisztán illegálisnak nevezte a lázadó térség közvetlen újdelhi gyámság alá helyezését célzó intézkedést. Augusztus 4. óta az indiai Kasmír elvágva él a világtól. Az indiai hatóságok leállították a távközlést és erősen korlátozzák a közlekedést. A tömegtüntetésektől tartva a térségben, ahol az 1989. évi szakadár felkelésnek 70 ezer halálos áldozata volt, Újdelhi újabb katonák tízezreit vonultatta fel Kasmírban.

Dzsammu és Kasmír állam kormányzója szerint a térségben bevezetett kijárási tilalmat a függetlenség napja, csütörtök után enyhítik, bár a telefon- és az internetszolgáltatás továbbra is szünetel.

Imran Hán vasárnap a nemzetközi közösségnek a Kasmírban zajló eseményekkel kapcsolatos tétlenségét Hitlernek és a nácizmusnak az 1930-as években Németországban történt előretörését kísérő némasághoz hasonlította.

A vitatott hovatartozású, himalájai Kasmíron három ország, India, Pakisztán és - kisebb részben - Kína osztozik. India és Pakisztán 1947-es függetlenné válása után háború robbant ki Kasmír birtoklásáért, ez még 1948-ban is tartott. A felek végül tűzszünetben állapodtak meg. Újdelhi akkor azt ígérte, hogy az ellenőrzése alatt álló területen az ENSZ által felügyelt népszavazást tart Kasmír önrendelkezési jogáról, de ez nem történt meg.

A 1980-as évek végén heves szakadár fegyveres mozgalom bontakozott ki a területen. Újdelhi többször is azzal vádolta Iszlámábádot, hogy támogatja a Kasmír indiai részén tevékenykedő fegyveres szakadár csoportokat, amelyek több merényletet is elkövettek a térségben. Iszlámábád elutasítja az erről szóló vádakat.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink