Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-14 18:10:00

Olasz kormányválság: 20-án dőlhet el Conte sorsa

Sikerült elhalasztani a Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szóló vitát a római parlamentben. Az indítványt a kisebbik kormánypárt, a bevándorlás-ellenes Liga nyújtotta be. A párt népszerűsége miatt vezetője, Matteo Salvini abban bízik, hogy nyernek, és akkor ő lehetne a következő kormányfő.

Hajlandó támogatni a nagyobbik olasz kormánypárt, az 5 Csillag Mozgalom javaslatát arról, hogy csökkentsék a parlamenti képviselők számát. Erről beszélt kedden a szenátus előtt a kisebbik kormánypárt elnöke, Matteo Salvini. A belügyminiszter ugyanakkor kijelentette, hogy csak akkor támogatják a javaslatot, ha utána előrehozott választást tartanak.


Kérdeztek tőlem valamit és mindenki biztosra vette, hogy félelemből, vagy politikai számításból nemet fogunk mondani rá. Kihívás elfogadva. Hívjuk össze a 350 kormánypárti képviselőt és másnap szavazhatunk. Ha az 5 csillag Mozgalom készen áll, mi is készen állunk – mondta Salvini.

Az általa vezetett Liga 14 hónapja alakított kormányt az 5 Csillag Mozgalommal. Azóta a Liga támogatottsága nőtt, az 5 Csillag Mozgalomé viszont csökkent. Ezt tükrözte az idei olasz EP választás eredménye is. Salvini ezt az új helyzetet szeretné kihasználni, miközben az 5 Csillag Mozgalom azon dolgozik, hogy a Liga nélkül, más pártokkal tudjon parlamenti többséghez jutni.

„Kedves 5 Csillagos barátaim, azt javaslom, gondolják meg kétszer, sőt háromszor, mielőtt szövetségre lépnek a Demokrata Párttal. Aztán sok szerencsét és tegyék, amit jónak látnak. Mi emelt fővel kérünk felhatalmazást az olaszoktól arra, hogy a következő 5 évben kormányozhassunk. Nem félünk kockára tenni a miniszteri és szenátusi pozícióinkat” – jelentette ki Salvini.

A bevándorlásellenes Liga bizalmatlansági indítványt nyújtott be a miniszterelnök ellen. A jobboldali pártok támogatták ennek megvitatását, az 5 Csillag Mozgalom viszont ellenzéki képviselők segítségével elhalasztotta a vitát. A szenátus úgy szavazott, hogy az indítványról szóló vita előtt, augusztus 20-án hallgassák meg a parlamentben felszólaló kormányfőt.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink