Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-14 21:44:00

Legalább 19 ezer migránst vettek őrizetbe Mexikóban

Legalább 19 ezer migránst vettek őrizetbe a mexikói hatóságok azóta, hogy a latin-amerikai ország és az Egyesült Államok június 7-én megállapodást kötött az illegális migráció megfékezéséről - tudatta szerdán a mexikói kormány.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter Andrés Manuel López Obrador elnök reggeli sajtótájékoztatóján közölte, hogy

az Egyesült Államokkal kötött megállapodás óta legalább 19 005 migránst fogtak el a hatóságok.

A migránsok közül csaknem hatezerre utasszállító autóbuszokon, több mint 1700-ra pedig teherautókban bukkantak.

Mexikó és az Egyesült Államok június 7-én megállapodást kötött az illegális migráció megfékezéséről. Ez elejét vette annak, hogy az Egyesült Államok június 10-én bevezesse a Donald Trump amerikai elnök által kilátásba helyezett vámokat.

A terv szerint a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt.
 
Évente százezrek menekülnek a közép-amerikai régiót fojtogató erőszak és szegénység elől, és próbálnak eljutni az Egyesült Államokba. Donald Trump már a 2016-os választási kampányban kilátásba helyezte, hogy falat húz az amerikai-mexikói határon, amerikai elnökként pedig különböző büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba a latin-amerikai államokkal szemben, ha nem működnek együtt Washingtonnal a bevándorlási hullám feltartóztatásában.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink