Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-14 19:56:00

Bevethetik a kínai hadsereget, hogy leverjék az ellenzéki tüntetéseket Hongkongban

Újra megnyitott Hongkong nemzetközi repülőtere, ahol kedd este összecsaptak a demokráciapárti tüntetők és a rohamrendőrök. A volt brit gyarmaton nyár eleje óta követelik a kiadatási törvényjavaslat eltörlését. Most is zavargások vannak az utcákon. Sokan attól tartanak, hogy a kínai kormány a hadsereg bevetésével gyűri le a tüntetőket.

Hongkong: Attól tartanak, hogy a kínai hadsereg veri le a tüntetéseket

 

Újra megnyitott a világ egyik legforgalmasabb repülőtere, a hongkongi, az alkalmazottaknak azonban nehéz dolguk van. Az elmúlt napokban törölt több száz járat utasainak a jegyét kell ugyanis átfoglalni. A turisták elégedetlenek.

A rendőrök és a tüntetők kedd este ismét összecsaptak a reptéren, két nap alatt immár másodjára. A fekete ruhás demonstrálók több ezren voltak. Kofferkulikból raktak barikádokat. A rohamrendőrök igyekeztek kiszorítani őket a terminálról, paprika sprayt is bevetettek ellenük. Az egyik rendőr fegyvert rántott.

A dulakodásban a tüntetők megvertek egy férfit. Elterjedt ugyanis a hír, hogy civil ruhás kínai rendőr. A Global Times nevű kínai lap azonban később közölte, hogy az egyik riporterük volt a pórul járt férfi. A hatóságok öt embert őrizetbe vettek.

A hetek óta tartó, és egyre erőszakosabb tüntetések miatt a kormányzat egyre türelmetlenebb. "A nemzetközi repülőtér rendkívül fontos közlekedési csomópont. Évente csaknem 75 millió utast fogad. Nem ez a megfelelő hely a tüntetésekre" – fejtegette az egyik hongkongi rendőrségi vezető.

A kínai állami televízió pedig már azt pedzegette, hogy keményebben kellene fellépni a hongkongi demonstrálók ellen.

Hogy pontosan mire gondol a pekingi kormányzat, azt sejtetni engedik ezek a műholdas felvételek, amelyeken állítólag a kínai hadsereg járművei láthatók Hongkong határában, egy sportközpontban.

Az amerikai elnök mikrobolgján írt arról, hogy titkosszolgálati értesülések szerint kínai katonák vonultak fel a hongkongi határnál. Donald Trump mindenkit nyugalomra intett.

Az egykori brit gyarmaton hetek óta tartanak a tüntetések a pekingi kormányzat egyre növekvő befolyása ellen. A demonstrációk miatt sok turista lemondta a hongkongi útját.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink