Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-13 20:22:00

Káosz a hongkongi reptéren: Több mint 200 járatot töröltek

Röviddel az újranyitás után ismét lezárták a hongkongi repteret, ahol hétfőn több mint 200 járatot töröltek. A kormányzó lemondását követelő tiltakozók megszállták a nemzetközi terminált, ezzel több ezer ember utazását akadályozták meg. Az egykori brit gyarmaton hetek óta tartanak a tüntetések. Az emberek a pekingi kormány egyre nagyobb befolyása ellen tiltakoznak.

Az érkező járatokat fogadják ugyan, de ismét töröltek minden kimenő járatot a világ egyik legforgalmasabb repterén, ahol már ötödik napja zajlanak a tüntetések. A légikikötőn évente több, mint 70 millió ember fordul meg. A Hong Kongban lévő utasokat több légi társaság utazása elhalasztására kérte.


"Persze, megértem, hogy miért tüntetnek. De mindenki haza akar menni, szóval a járatok törlése iszonyatosan kényelmetlen. Az emberek itt ülnek egész nap, de segítünk egymásnak és összetartunk." – mondta egy japán utas.

Közben a demonstrálók és a rendőrök között egyre kiélezettebbek az összecsapások. Az egyenruhások az aluljáróban könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatták a tiltakozókat. A hatóságok több tagja tüntetőnek öltözött és így csapott le a tiltakozókra, akik szerint a kialakult helyzet egyre jobban kezd a Hitleri rezsimhez hasonlítani.

A rendőri erőszak ellen több, mint 100 orvos és nővér demonstrált egy helyi kórház előtt, miután ezt az egészségügyi dolgozót úgy megsebesítette egy lövedék, hogy akár a látását is elveszítheti.

A hatóság viszont a tüntetők akcióit hasonlítja terrorizmushoz és kijárási tilalommal, valamint erő alkalmazásával fenyeget.

"Folyamatosan figyeljük a repteret és kapcsolatban állunk az ott dolgozókkal. Amennyiben a tüntetők megszegik a békés demonstráció feltételeit, megfontoljuk, hogy szükség lesz-e erő bevetésére a helyzet kezelése érdekében." – mondta egy rendőrparancsnok.

Peking egyébként már többször figyelmeztetett arra, hogy ha kell, beveti akár a kínai hadsereget is. A városállamban június óta vonulnak utcára az emberek, hogy az egyre növekvő kínai befolyás ellen tiltakozzanak.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink