Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-14 06:10:00

Autóipari szakértő: öngyilkosság, amit Németország a saját autóiparával művel

Ha semmi nem változik a német iparban, kiváltképp az autógyártásban, akkor egy éven belül már hazánkban is megkezdődhetnek az iparági elbocsátások – egyebek mellett erről beszélt az atv.hu-nak egy autóipari szakértő. Várkonyi Gábor szerint a magyar autóipari dolgozóknak így is egyfajta „védettséget” nyújthat a németországi bérekhez viszonyított alacsony bérköltség. A német iparral szemben viszont erős kritikákat fogalmazott meg: annak kinyírásával ugyanis szerinte a saját jólétünket is kinyírjuk, a bolygót viszont aligha menthetjük meg vele.

Autóipari szakértő: öngyilkosság, amit Németország a saját autóiparával művel
A német ipar, és azon belül is a számunkra „létfontosságú” német autóipar gyengélkedéséről már korábban is többször írtunk. Most szinte az összes német iparág piros számokkal zárta az idei második negyedévet, és a hangulatot is egyfajta pesszimizmus váltotta fel egyik legfőbb külkereskedelmi partnerünknél.

A feldolgozóipar havi termelése például 1,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint májusban. Az előző év azonos hónapjához képest ugyanakkor az arány már jóval gyászosabb, mínusz 5,2 százalék, ami azt is jelenti, hogy 2009 novembere óta a jelenlegi a legrosszabb adat a német iparban. A német ipar természetesen hatással van a magyarra is, amit alátámasztani látszik, hogy júniusban 1,8%-kal csökkent az ipari termelés volumene az előző havihoz képest. A Portfólió által közölt adatokból az is kiderült, hogy az új rendelések csökkennek, de az exportra termelő nagy alágazatok is csökkenő teljesítményt mutatnak.

A magyar gazdaság teljesítménye felől nézve egyértelműen a németek autóipara a legérdekesebb. Az autóipari szakértő szerint Németország önsorsrontó iparpolitikája beérett, tekintve, hogy a saját, jólétüket megalapozó autóipart „szívatják”. Ebben az esetben viszont nem érdemes azon csodálkozni, hogy iparuk miért áll úgy, ahogyan. Várkonyi Gábor itt – egyebek mellett – arra a szerinte „betarthatatlan” EU-s jogszabályra gondolt, amelyet 2019- márciusában szavazott meg az Európai Parlament, és amelynek lényege, hogy az új autóknak 37,5 százalékos, az új furgonoknak pedig 31 százalékos széndioxidkibocsátás-csökkentést kell elérniük 2030-ig. A szakember megismételte, hogy a németek saját magukat lavírozták bele a recesszióba, ami persze minket, Németországtól „ezer szálon függő, Németországnak termelő országot” nem érint jól.

Egyedül az a kérdés, hogy ez a „recesszió” milyen ütemben lesz majd érzékelhető a magyar iparban. És bár a német ipar visszaesése nem jó hír számunkra – folytatta Várkonyi –, de mivel hatékonyan és alacsony bérköltséggel működő termelő ország vagyunk, így ha leépítések kezdődnek, akkor azok valószínűleg nem nálunk indul el. Ez pedig – tette hozzá a szakértő – javíthatja hazánk relatív pozícióit, nem csak közép-, de akár hosszabb távon is. Az elbocsátásokat ugyanis – amelyek várhatóak és tulajdonképpen a német iparban már elindultak – nem feltétlen a hatékonyan és a németekhez képest alacsony bérköltséggel működő gyárak esetében kezdik majd el.

A magyarországi elbocsátásokról egyelőre annyit lehet tudni – legalábbis a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke korábba azt nyilatkozta a Klubrádiónak, hogy eddig 2000 dolgozót küldtek el: főleg az autóipari, gépipari beszállítók és gyártók küldték el a kölcsönzött munkaerőt. Várkonyi Gábor ehhez hozzátette: ha a jelenlegi trendek nem változnak a gazdaságban, abban az esetben akár egy éven belül is eljuthat oda Magyarország, hogy már ne csak a beszállítók körében, hanem például az autógyárakban is leépítések következzenek.

A munkaköltség persze csak egy tényező – folytatta Várkonyi a fentiekre utalva –, hiszen más fontos tényezők is befolyásolják a gazdasági folyamatokat itthon, mint például a megrendelések mennyisége. Az autóipari szakértő ugyancsak megismételte, hogy a német állam szerinte „öngyilkos dolgokat vár el” jelenleg az autógyártóktól. Majd hozzátette: egy hosszabb távra elköteleződő környezetvédelmi programot kellene végrehajtani, nem ezt a „saját iparuk elleni hajtóvadászatot”. A német autóipar kinyírásával ugyanis nem a bolygót mentenénk meg – vélekedett – hanem saját magunkat, a jólétünket „nyírnánk ki”.

További külföldi híreink