Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-08 21:03:00

Bachelet: Az amerikai szankciók súlyosbíthatják a venezuelai válságot

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön bírálta a venezuelai kormánnyal szemben legutóbb bevezetett amerikai szankciókat, amelyek véleménye szerint "súlyos hatással" lehetnek a venezuelaiak emberi jogainak az érvényesülésére.

"Ezek rendkívül széles körű szankciók, nem tartalmaznak elegendő mértékben olyan intézkedéseket, amelyekkel enyhíthetnék a lakosság legsebezhetőbb csoportjaira gyakorolt hatásukat" - vélekedett közleményében Michelle Bachelet, aki egyúttal aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ezek a büntetőintézkedések megnehezítik a venezuelaiak számára, hogy hozzáférjenek az egészségügyi ellátáshoz, s hogy hozzájussanak az élelmiszerekhez.

A volt chilei elnök ezenkívül hangot adott meggyőződésének, hogy az Egyesült Államok által korábban Venezuelával szemben bevezetett egyes szankciók "súlyosbították a válság hatásait", mivel egyebek között az észak-amerikai piacra irányuló olajexportot sújtották, az pedig Venezuela egyik fő devizaforrása.

Bachelet szerint a legutóbbi büntetőintézkedések arra késztethetnek vállalatokat és pénzügyi intézményeket, hogy az amerikai büntetésektől tartva felhagyjanak a venezuelai kormánnyal kapcsolatos összes tranzakcióval.


"A számos területre kiható egyoldalú szankciók végső soron negatív hatással lehetnek az emberek alapvető jogaira, csorbíthatják gazdasági jogaikat, azt a jogukat, hogy hozzájussanak az élelmiszerhez, és részesülhessenek az egészségügyi ellátásban, továbbá akadályozhatják, hogy hozzáférjenek a humanitárius segítségnyújtáshoz" - vélekedett az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn rendelettel zároltatta a venezuelai kormány minden vagyonát arra hivatkozva, hogy a caracasi vezetés "emberi jogi visszaéléseket követ el, önkényesen tartóztat le és vet börtönbe venezuelai állampolgárokat, korlátozza a sajtószabadságot, és folyamatosan megkísérli aláásni Juan Guaidó ideiglenes elnök és a demokratikusan megválasztott venezuelai nemzetgyűlés" helyzetét. Guaidó az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke, és januárban Venezuela ideiglenes vezetőjévé kiáltotta ki magát. Az Egyesült Államok mellett számos ország őt ismeri el a dél-amerikai állam átmeneti vezetőjének.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink