Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-07 18:38:00

Lekapcsolták az internetet, tilos a nyilvános gyülekezés – így őrzik a rendet Kasmír indiai részén

Drasztikus válaszlépéseket helyezett kilátásba Pakisztán, miután India megvonta az autonómiát Kasmír indiai részétől. Az erről szóló törvényt az indiai elnök és a parlament felsőháza hétfőn, az alsóház pedig kedden hagyta jóvá. India szerint a terület különleges státusza eddig akadályozta, hogy beintegrálják az ország többi részébe. Pakisztán szerint viszont India etnikai tisztogatásra készül Kasmírban.

Lekapcsolták az internetet, tilos a nyilvános gyülekezés – így őrzik a rendet Kasmír indiai részén
forrás: MTI

Nagy erőkkel őrzik a rendet Kasmír indiai részén. Lekapcsolták az internet- és telefonhálózatot, megtiltották a nyilvános gyülekezést, az utcákon pedig biztonsági erők járőröznek. Így próbálják megelőzni, hogy zavargások legyenek a terület autonómiájának megvonása miatt.


„Mindenféle gondjaink vannak. Mióta nemrég eljöttem otthonról, 2-2 és fél kilométert gyalogoltam, és tíz ember is megkérdezte tőlem, hová megyek” – mesélte egy helyi lakos.

A kormány eltörölte azokat a szabályokat, amelyek Kasmírban csak a helyieknek tették lehetővé az ingatlanvásárlást, az állami alkalmazotti státuszt, és a felsőoktatást. A miniszterelnök azt ígérte, hogy a fiatalok jobban tudnak majd érvényesülni, az infrastruktúra pedig fejlődni fog.

„Írni-olvasni tudó fiatalok ülnek munka nélkül, élelmiszer-és vízhiány van. Korábban jobb volt a helyzet, de hirtelen kijárási tilalmat vezettek be, amit nem szabadott volna” – mondta egy másik helyi lakos.

Egy indiai iszlám párt vezetője azt mondta: Kasmír újraszervezése nem hoz pozitív változást, ha pedig baj lesz belőle, azért a kormányt terheli a felelősség. A pakisztáni miniszterelnök szerint az ingatlanvásárlás korlátozásának eltörlésével India népességcserére készül, ami háborús bűn.

„Ha utolsó vérig harcolunk, mindannyian vesztünk. Nem atomcsapással fenyegetek, a józanészre apellálok. Azt mondják: reméld a legjobbat és készülj a legrosszabbra. Azért fordulunk a világhoz, mert nem áll készen a legrosszabbra” – fogalmazott Imran Khan kormányfő.

Egy pakisztáni ellenzéki vezető szerint a nyugattól nem várható segítség, viszont össze kell hívni az Iszlám Konferencia Szervezetét, legalább külügyminiszteri szinten. Ezzel ugyanis üzenetet küldenének, hogy a muszlim világ a belső ellentétei ellenére is egységesen kiáll Kasmír mellett.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink