Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-31 19:46:00

Ökológiai katasztrófa lehet kibontakozóban

Nem oltják a hatóságok az erdőtüzeket Szibériában, a környezetvédők szerint emiatt ökológiai katasztrófa van kibontakozóban. Csaknem 3-millió hektáron ég az erdő, ez a magyar mezőgazdasági termőterületek több mint felét jelenti. Az orosz hatóságok viszont csak 100-ezer hektáron oltják a tüzet, szerintük ugyanis természetes, hogy erdőtüzek vannak, és nem kell velük foglalkozni.

Nem túl nagy hatékonysággal harcolnak a hetek óta tomboló lángok ellen a tűzoltók a Krasznojarszki határterületen, igaz, a körülmények megnehezítik a munkájukat.

"Sok a moha, az új hajtás, ezért a tűz gyorsan terjed. Az időjárás is ellenünk van." – magyarázta az egyikük.

Már majdnem hárommillió hektáron ég az erdő, emiatt öt régióban rendkívüli állapot van érvényben. A környezetvédők szerint egész Szibériára vészhelyzetet kellene hirdetni, a füst és szmog ugyanis veszélyes az emberek egészségére. Már több százezren csatlakoztak ahhoz a felhíváshoz, hogy az illetékesek vegyék komolyabban a tüzeket.

Az orosz hatóságok viszont azt mondják: a terület ritkán lakott, ráadásul természetes, hogy vannak erdőtüzek, emiatt nem kell fölöslegesen kockára tenni a tűzoltók életét.


Szibéria más részein közben árvizek pusztítanak. Az Irkutszki területen több tucat település került víz alá, emiatt sokakat kitelepítettek. Június vége óta 25 ember halt meg, hét pedig eltűnt az árvizekben. A víz utakat és termőterületeket tett tönkre. A károkat több milliárd forintnak megfelelő összegre becsülik.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink