Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-30 11:03:00

Mennyi botrányt élhet túl Sebastian Kurz?

Bő egy hónap múlva tartják az előrehozott választást Ausztriában, Sebastian Kurznak azonban nem lesz egyszerű dolga, miután adatmegsemmisítési botrányba keveredett. Az adatok megsemmisítése szerinte normális, a kérdés csupán az, hogy lehetett-e köze a korábbi „Ibiza-botrányhoz”.

Mennyi botrányt élhet túl Sebastian Kurz?

Könnyen meglehet, hogy bajba kerül Sebastian Kurz szeptemberi parlamenti választások előtt, miután újabb botrány kezd kibontakozni az osztrák jobboldalon. Heinz-Christian Strache májusban kirobbant ibizai videója után ugyanis az azóta leváltott Kurz is magyarázkodni kényszerül egy adatmegsemmisítési ügyben.

Hat nappal a videó nyilvánosságra kerülése után, de még napokkal a néppárti-szabadságpárti koalíció összeomlása előtt ugyanis az exkancellár egyik közeli munkatársa öt merevlemezt daráltatott be az erre szakosodott biztonsági cégnél Bécsben, a Reisswolfnál. A húszas éveiben járó fiatalember hamis nevet és címet adott meg, és ami a cég dolgozóinak is furcsa volt, hogy nem adta át a merevlemezeket, hanem saját maga daráltatta be. Nem is egyszer ráadásul, hanem háromszor, a maradványokat pedig magával vitte, ráadásul a 76 eurós számla kifizetése nélkül.

Az ügy akkor vált érdekessé, amikor a cég munkatársai ugyanazt a fiatalembert látták meg a televízióban, ahogyan Sebastian Kurz mögött sétál, amikor a politikus az ellene indított bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót. A telefonszám lenyomozása után jöttek rá, hogy az exkancellár socialmedia-munkatársáról van szó.

Hogy mi lehetett a merevlemezeken, azt nem lehet tudni, a közvélemény spekulációja szerint ugyanakkor az sem kizárt, hogy a Strache-botrányhoz kapcsolatos érzékeny információk is szerepelhettek rajta. Kurz ezt tagadta, szerinte ugyanis teljesen legitim dolog ez a kormányváltások idején. Ausztria jelenlegi kancellárja, Brigitte Bierlein csakugyan megerősítette ezt a folyamatot.

Ajánlom

További külföldi híreink