Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-24 06:35:00

Párizs, Róma és Koppenhága is támogatja az európai irányítású tengerhajózás-védelmi egységet

Franciaország, Olaszország és Dánia is támogatja a brit kormány kezdeményezte európai irányítású tengerhajózás-védelmi egység létrehozását a Hormuzi-szorosban - közölte három magas rangú uniós diplomata kedden.

Párizs, Róma és Koppenhága is támogatja az európai irányítású tengerhajózás-védelmi egységet

A nevük elhallgatását kérő diplomaták szerint Nagy-Britannia javaslatának támogatása az uniós nagykövetek brüsszeli találkozóján éles ellentétben áll az Egyesült Államoknak a NATO-ban júniusban ismertetett hasonló tervének langymeleg fogadtatásával. Az európai országok akkor attól tartottak, hogy Washington elképzelései tovább fokozhatják a feszültséget Irán és az Egyesült Államok között.   

"Könnyebbé teszi az európaiak számára, hogy Nagy-Britannia, nem pedig Washington kezdeményezése mögé sorakozzanak fel" - mondta a diplomaták egyike.   

"A hajózás szabadsága kulcsfontosságú, és ez más, mint az amerikai maximális nyomásgyakorlási kampány Iránnal szemben" - tette hozzá. London szerint a tengerhajózás-védelmi egységbe közvetlenül nem vonnák be sem az EU-t, sem a NATO-t, de az Egyesült Államokat sem.   

A brit kormány kezdeményezését hétfőn jelentette be Jeremy Hunt külügyminiszter a londoni parlamentben. Azóta a brit külügyi és a védelmi tárca tisztségviselői közvetlen egyeztetéseket folytattak olasz, spanyol, francia és német hivatali partnereikkel a feltehetően nemcsak hajók, de repülőgépek bevetését is előirányzó brit-francia parancsnokság alatt elképzelt misszióról.   

A diplomaták szerint Hollandia is mérlegeli a brit javaslatot, de Svédország, Lengyelország és Németország is érdeklődést mutatott. Hozzátették: a felvetést további találkozókon készülnek megvitatni Madridban és Stockholmban.   

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter kedden a francia nemzetgyűlésben arról beszélt, hogy Párizs, London és Berlin közös missziót készít elő. Mint mondta, a három ország egy európai kezdeményezést akar beindítani, hogy közös erőkkel szavatolhassák a tengeri hajózás biztonságát a Perzsa(Arab)-öbölben. Le Drian hangsúlyozta: feszültségcsökkentési folyamatot szeretnének elindítani. Ezzel összefüggésben nem említette a brit kormány kezdeményezését.   

London és Teherán között feszültebb a viszony azóta, hogy Irán a múlt héten lefoglalt egy brit lobogó alatt közlekedő tartályhajót a Hormuzi-szorosban. Július elején pedig a brit királyi tengerészgyalogság Gibraltárnál foglalt le egy iráni tartályhajót.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink