Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-23 19:27:00

Brutális összeomlás Venezuelában – a kormány összeesküvésről beszél

Hétfőn Venezuela 23 államának több mint felénél kimaradt az áramellátás. A Reuters és a közösségi média tanúsága és beszámolói szerint a kormány „elektromágneses támadást” sejt a háttérben. Március óta ez volt az első áramkimaradás, amely a fővárost, Caracas-t is sújtotta. A kormány az ellenzéket és az Egyesült Államokat hibáztatja.

Brutális összeomlás Venezuelában – a kormány összeesküvésről beszél

Az áramszünetek súlyosbították a GDP-t felére csökkentő gazdasági válságot. Jorge Rodriguez venezuelai információs miniszter minden bizonyíték nélkül közölte, hogy a hétfőn bekövetkezett áramszünetet „elektromágneses támadás” okozta.

Az áramellátás körülbelül 10 percre visszatért délkelet-Bolivár állam egyes részein, a Guri vízerőműnél – több venezuelai generáció áramforrásánál – de a Reuters egy tanúja szerint ismét elment. Közben Caracasban még mindig nem volt villamos energia.

Az olajban gazdag ország hiperinflációs gazdasági válsága az élelmiszerek és gyógyszerek széles körű hiányához vezetett, és több mint 4 millió venezuelai hagyta el az országot.

Az ellenzék és energiaügyi szakértők szerint Venezuela nemzeti villamosenergia-hálózata az évek óta tartó nem megfelelő beruházások és karbantartás nyomán jutott az összeomlás szélére.

atv.hu / Reuters

Ajánlom

További külföldi híreink