Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-22 05:10:00

Hormuzi-szoros: súlyos katonai konfliktus alakulhat ki a tankhajók lefoglalása után

Több száz amerikai katonát vezényelnek Szaúd-Arábiába az Arab-öbölben növekvő feszültség miatt. Irán pénteken lefoglalt egy brit olajszállító hajót válaszul arra, hogy a britek korábban lefoglaltak egy iráni tankert. Elemzők szerint a helyzet katonai konfliktussal fenyeget.

Nem sok választása maradt az egyik brit zászló alatt közlekedő tankhajónak, miután pénteken az iráni Forradalmi Gárda hajói vették körül a Hormuzi-szorosban. A magasban helikopter jelent meg. Álarcot viselő, gépfegyverrel felszerelt iráni kommandósok ereszkedtek le kötélen a Stena Impero fedélzetére. A tankert lefoglalták és egy iráni kikötőbe vontatták. A 23 tagú nemzetközi legénység tagjai állítólag jól vannak.

Az egyik brit hadihajó parancsnoka rádión közölte a Stena Impero legénységével, hogy nemzetközi vizeken vannak, törvényesen nem állíthatják meg őket. A Forradalmi Gárda viszont felszólította a tankhajót arra, hogy engedelmeskedjen. A brit kormány úgynevezett COBRA-értékezletet, vagyis válságtanácskozást tartott.

"Az incidens rendkívül súlyos kérdéseket vet fel, ami a brit hajók és a nemzetközi hajózás biztonságát illeti a Hormuzi-szorosban" – mondta Jeremy Hunt, brit külügyminiszter.

A brit kommandósok két hete foglaltak le Gibraltárnál egy tankert, amely a nemzetközi embargó ellenére iráni olajat szállított volna Szíriába. Teherán már akkor azzal fenyegetett, hogy válaszul lefoglalnak egy brit hajót. 

A brit Munkáspárt attól tart, hogy az Egyesült Királyság belesodródik egy Washington által erőltetett, Irán elleni háborúba. Mint az ellenzéki párt egyik illetékese mondta: egy ilyen konfliktus rosszabb lenne, mint az iraki háború.

atv.hu

További külföldi híreink