Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-20 13:59:00

Zelenszkij pártja nyerheti az ukrán parlamenti választást

Megnőhet a politikai mozgástere Ukrajna májusban beiktatott elnökének, ha pártja nyeri vasárnap a parlamenti választást. Választási kampányában átfogó változásokat ígért, de ezeket akkor tudja megvalósítani, ha a törvényhozásban a szövetségesei kerülnek többségbe.

Zelenszkij pártja nyerheti az ukrán parlamenti választást

A május 20-án beiktatott új ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij már eskütételekor bejelentette, hogy feloszlatja a törvényhozást és rendkívüli választást ír ki. A Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján közölt adatok szerint a választáson 22 párt és csaknem hatezer jelölt indul, közülük 2747-en pártlistákon, a többiek egyéni jelöltként a 199 egyéni választási körzetben. Ukrajnában vegyes választási rendszer van, a 450 fős parlamentbe a 199 egyéni választási körzetekben győztes jelölt kerül be, a többi helyre pedig a pártlistákon indított jelöltek százalékos arányban a pártokra leadott szavazatok alapján. Azok a pártok juttathatnak be képviselőket a parlamentbe listájukról, amelyek legalább öt százalékot szereztek.

Zelenszkij pártja az esélyes

Zenés kampányrendezvényt tartott Kijevben az ukrán elnök pártja. A Nép Szolgája – így nevezik a politikai formációt, ahogy Volodimir Zelenszkij televíziós sorozatát is.

„Nálunk az elnöknek nincs teljhatalma, mint a fehéroroszoknál. Ha az ő emberei kerülnek a jegybankba és a parlamentbe, elkezdhet dolgozni” – mondta egy helyi diák.

Az új elnököt többen azzal vádolták, hogy túl közel áll Ihor Kolomojszkij ukrán oligarchához, akinek televíziójában a sorozata ment.

„Ukrajna harcot vív az oroszokkal és azért, hogy valódi európai ország legyen. A korrupció elleni harc eddig sikertelen volt” 

– vélekedett Irina Bekeskina, alapítványi igazgató.

Az elitellenes hangulatban pártot alapított egy ukrán rocksztár is. Szerinte a gazdaság talpra-állításához szükség van az IMF-re, az oligarchák hatalmát pedig vissza kell nyesni.

„ Nem kell elkobozni a vagyonukat és a cégeiket. Üzleteljenek csak, de vonatkozzanak rájuk is azok a szabályok, mint másra” – nyilatkozta Szvjatoszláv Vakarcsuk. Az énekes 5 éve a kijevi függetlenség téren tartott koncerteket. Az akkori oroszbarát elnök lemondását követelő tüntetők gyakran skandálták egyik dalának sorát: „nem adom fel a harcot”.

A választást egy felmérés szerint Zelenszkij pártja nyeri közel 38%-kal. Második helyen az oroszbarát Ellenzéki Platform áll 11%-kal, harmadikon pedig Petro Porosenko előző elnök pártja.
Elemzők szerint a nyári időszak nem éppen kedvező a választások megtartására, ezért nem számítanak olyan magas részvételre, mint amilyen a tavaszi elnökválasztásokon volt.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink