Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-20 11:42:00

Döntött a szaúdi király: amerikai katonai erők állomásozhatnak Szaúd Arábiában

Szaúd-Arábia királya beleegyezett abba, hogy amerikai katonai erő állomásozzon országa területén a térség biztonsága érdekében.

Döntött a szaúdi király: amerikai katonai erők állomásozhatnak Szaúd Arábiában
Szalman ibn Abdul-Aziz szaúdi király

A pénteki döntés célja, hogy "fokozottabb legyen az együttműködés a regionális biztonság és stabilitás védelmében, a béke megőrzésében" - áll a szaúdi SPA állami hírügynökség jelentésében.

A szaúdi külügyminisztérium nem közölt részleteket a sivatagi királyság és az Egyesült Államok megállapodásáról. Az AP amerikai hírügynökség tudomása szerint

várhatóan harci repülőgépek, légvédelmi rakéták és legalább 500 katona érkezik majd az Egyesült Államokból egy olyan szaúdi légi támaszpontra, amely az amerikai légierő fő bázisa volt az 1990-es években, de amelyet 2003-ban Washington kiürített, miután megdöntötte Szaddám Huszein iraki diktátor rendszerét. 

Az Egyesült Államok olyan időszakban köti szorosabbra katonai együttműködését legfőbb közel-keleti szövetségesével, amikor kapcsolata Iránnal igen feszültté vált. Szaúd-Arábia szintén nincs jó viszonyban Iránnal, a térségben mindketten uralkodó pozícióra szeretnének szert tenni vagy legalább elérni, hogy ne a másiké legyen a meghatározó szerep.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink