Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-19 20:24:00

Az Iráni Forradalmi Gárda lefoglalt egy brit tankhajót

Az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt egy brit olajszállító hajót péntek este - jelentette be az iráni állami televízió, a Gárda közleményére hivatkozva.

Az Iráni Forradalmi Gárda lefoglalt egy brit tankhajót

Az iráni Press TV szerint egy brit zászló alatt közlekedő tankhajót foglalt le az iráni Forradalmi Gárda, mert a hajó megsértette a nemzetközi szabályokat, írja csatornánk hivatalos partnere, a CNN.

A híradások szerint 23-an vannak a fedélzeten.

Az MTI azt írja, a Stena Impero nevű tankert a Hormuzi-szorosban tartóztatták fel. A Gárda Sepahnews nevű internetes oldalán kiadott közlemény azt is hozzáteszi, hogy a Perzsa(Arab)-öböl partján fekvő Hormuzgán dél-iráni tartomány parti őrsége értesítette őket.

A hajó tulajdonosa, Stena Bulk közleménye szerint a tanker, 23 fős legénységével Irán felé tart, és egyelőre nem tudnak kapcsolatot létesíteni vele. 


A Stena Imperio lefoglalását néhány órával az után jelentették be, hogy a gibraltári legfelsőbb bíróság pénteken további harminc nappal - augusztus 20-ig - meghosszabbította a Grace 1 nevű iráni tartályhajó lefoglalását.


A  tartályhajót a brit haditengerészet foglalta le július 4-én Gibraltárnál annak gyanújával, hogy  rakományát  - kétmillió tonna kőolajat - Szíriába akarta szállítani,  megsértve az Európai Unió által  a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat. 


Kedden Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az üggyel kapcsolatban azt mondta: "A megfelelő időben és helyen választ fogunk adni".

Az RT hírügynökség időközben közölte, még egy tankhajót elfogtak az iráni erők.

atv.hu

További külföldi híreink