Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-19 19:19:00

Húsz éve nem volt ilyen erős földrengés Athénban

Hatalmas földrengés rázta meg Athént. Az epicentrum viszonylag kis mélységben volt, ezért a földmozgást rendkívül erősen lehetett érezni a város központjában. Az emberek pánikszerűen menekültek az utcára. Elment az áram, nem működtek a telefonok, több épület megrepedt, és sérültek is vannak. Magyarok - az eddigi hírek szerint - nem kerültek bajba.

 

 

5 másodpercen át rázkódott minden a görög fővárosban délután fél háromkor. Az emberek pánikszerűen rohantak az utcákra. A magasabb épületeket evakuálták.

A Richter-skála szerinti 5,3-es erejű földrengés epicentruma Athéntól 23 kilométerre, északnyugatra volt, mindössze 13 kilométerrel a felszín alatt. Emiatt érezték az athéniak rendkívül erősnek a földmozgást, elsősorban a város központjában. Egy órával később egy második, 4,4-es erősségű rengés is megrázta Athént, és több, kisebb erejű utórengést is regisztráltak.

Egy turista megsérült, amikor egy omladozó épületről a vakolat ráesett. Több épületen is repedések keletkeztek, a város központjában elment az áram, szünetelt a telefonszolgáltatás. Többen liftekben rekedtek, őket a tűzoltók mentették ki.

A földrengésvédelmi szolgálat szerint pánikra semmi ok, a görög fővárosban ugyanis az épületeket úgy tervezték, hogy a mostaninál jóval erősebb földmozgásokat is kibírjanak.

Athénban egyébként legutóbb húsz éve volt földrengés, közel a mostani epicentrumához. A 6-os erejű földmozgásban akkor 143 ember halt meg, és több tízezer épületben károk keletkeztek.

Ajánlom

További külföldi híreink