Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-18 21:35:00

Irán lefoglalt egy külföldi tankhajót

Irán lefoglalt az Arab-öbölben egy külföldi tankhajót, amely állítólag kőolajat csempészett. Valószínűleg egy Egyesült Arab Emírségek-beli hajóról van szó, amely vasárnap óta nem ad jelzéseket. A világ egyik legforgalmasabb olajszállítási útvonalán egyre nagyobb a feszültség.

 

 

Rajta tartja a szemét az amerikai haditengerészet azon, hogy mi történik az Arab-öbölben, főleg az iráni partok közelében. Kétéltű támadóhajó járőrözik a nemzetközi vizeken, de egy repülőgép-hordozót is ide vezényeltek. A járőrözés régóta mindennapos feladat, az Egyesült Államok és Irán közötti feszültségek viszont egyre mélyülnek.

"A küldetésünk változatlan: garantáljuk a térség és szövetségeseink biztonságát, valamint biztosítjuk a Hormuzi-szoros átjárhatóságát" - nyilatkozta Fridrik Fridrikson, az amerikai hadsereg ezredese.

A missziót azonban egyre feszültebb légkörben teljesítik az amerikai katonák.

Az iráni állami televízió tegnap jelentette be, hogy a hétvégén lefoglaltak egy külföldi olajszállító hajót és annak 12 fős legénységét őrizetbe vették. A tanker állítólag egymillió tonna kőolajat csempészett az Arab-öbölben.

A térségben tavaly óta nagy a nyugtalanság. Az amerikai elnök akkor lépett ki a 2015-ben Iránnal kötött nemzetközi atomalkuból. Donald Trump szerint ugyanis Teherán nem tartotta magát az egyezményhez, amelynek keretében a perzsa állam vállalta, hogy visszafogja atomprogramját, cserébe pedig feloldják a vele szemben hozott nemzetközi szankciókat.

Az elmúlt hónapokban ráadásul több tankhajót is támadás ért az Arab-öbölben. Washington szerint Teherán áll az incidensek hátterében.

Irán lelőtt egy amerikai felderítő drónt is. Állítólag tíz percen múlt, hogy Donald Trump nem rendelt el támadást iráni katonai célpontok ellen.

Gibraltárnál pedig július elején a brit hatóságok foglaltak le egy iráni tankhajót, amely állítólag megszegte a Szíria elleni nemzetközi szankciókat.

atv.hu

További külföldi híreink