Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-17 18:27:00

Ötven évvel ezelőtt indult el az Apollo-11

Ötven éve járt először ember a Holdon, ebből az alkalomból több megemlékezést is tartanak a héten az Egyesült Államokban. Elsőként Neil Armstrong lépett a Hold felszínére, ő hét éve meghalt. Buzz Aldrin volt a második, ő még él, és azt mondta, nagy baj, hogy a tudomány megrekedt, már ami a holdraszállásokat illeti.

50 évvel ezelőtt indult el az Apollo-11 a Holdra

 

A Washington-emlékműre vetítették annak a 110 méteres rakétának a képét, amelyik az Apollo-11 legénységét szállította ötven évvel ezelőtt a Holdra. Így emlékeztek meg az amerikai fővárosban a történelmi eseményről.

Ebből az alkalomból állították ki hosszú idő után most először Neil Armstrong űrruháját is, amelyet az űrhajós a Holdra szálláskor viselt.

"Az a férfi, akin ez a szkafander volt, nemcsak tudományos eredményt ért el, hanem a nemzetünket sőt az egész világot összehozta" – jelentette ki Mike Pence amerikai alelnök az elsőként Holdat érő asztronautáról.

Neil Armstrong hét éve meghalt, két társa viszont még él. A 88 éves Michael Collins maga is részt vett a Cape Canaveral-i ünnepségeken. "Hatalmas teher nyomta a vállunkat. Tudtuk, hogy mindenki, a barátok és ellenségek is bennünket figyelnek, ezért a lehető legjobbat akartuk kihozni magunkból" – mondta az űrhajós.

A 89 éves Buzz Aldrin pedig a napokban azon lamentált, hogy a Holdra szállás óta nem történt fejlődés ezen a területen.

Az Apollo 11-et 1969. július 16-án lőtték fel a Kennedy Űrközpontból. Két asztronauta négy nappal később szállt le a Föld égi kísérőjén. A Holdra szállást a legtöbben fontos fejezetnek tartják az emberiség történetében, bár időről időre akadnak, akik megkérdőjelezik az esemény megtörténtét.

atv.hu

További külföldi híreink