Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-16 13:44:00

Ankara üzent Brüsszelnek: a szankciók nem befolyásolják az ország olajkitermelő tevékenységét

Az Európai Unió által bevezetett szankciók nem befolyásolják Törökországnak a Földközi-tenger keleti részén folytatott olaj- és gázkitermelő tevékenységét - jelentette be keddi közleményében a török külügyminisztérium.

Ankara üzent Brüsszelnek: a szankciók nem befolyásolják az ország olajkitermelő tevékenységét
Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter

"Az EU által elfogadott döntés a szankciókról nem lesz hatással országunk eltökéltségére, hogy folytassa a szénhidrogének kitermelésére irányuló munkáját a Földközi-tenger keleti részén" - olvasható a minisztérium honlapjára feltett közleményben. A külügyi tárca jelezte azt is, hogy Törökország a jövőben még inkább fokozza majd gázkitermelő tevékenységét.

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn döntöttek arról, hogy az EU szankciókat vezet be Törökország ellen a Ciprus partjai mellett megkezdett "illegális" török próbafúrások miatt.

Az elfogadott szankciók között szerepel egyebek mellett több EU-török magas szintű tanácskozás, például a társulási tanács ülései vagy a légi szállítási egyezményről szóló EU-török kétoldalú megállapodásokról szóló tárgyalások felfüggesztése, a Törökország mint uniós tagjelölt ország számára elkülönített finanszírozás csökkentése, és az Európai Beruházási Bank hiteleinek korlátozása.

Információk szerint Ciprus határozott fellépésre kérte az Európai Uniót azt követően, hogy Törökország a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők után kutatva két újabb hajót is a térségbe vezényelt, hogy újabb "illegális" próbafúrásokat végezzen a sziget északkeleti részén. Törökország azonban fenntartja azon álláspontját, hogy intézkedései összhangban állnak a nemzetközi joggal.

Szakértők becslése szerint a Ciprus közelében található tengerfenék mintegy 227 milliárd köbméter földgázkészletet rejthet. Törökország és a nemzetközileg elismert ciprusi kormány többször egymásnak feszült már a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők ügyében. A szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság igényt tart a Ciprus környéki vizek alatt található energiahordozók egy részére, de Nicosia erről hallani sem akar.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink