Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-15 18:57:00

Tüntetések és összecsapások a nemzeti ünnepen, de a katonai parádé sem volt mindennapos

Tüntetések és összecsapások jellemezték Franciaországban a Bastille-napi megemlékezést. Mintegy 150 demonstrálót tartóztattak le. De a katonai parádé sem volt mindennapos: robotok mellett drónok és egy légdeszkán repkedő fegyveres katona is színesítette a felvonulást.

Rendbontás és jövőbe illő légideszka jellemezte a francia nemzeti ünnepet

 

Immár a Bastille ostromának 230. évfordulójára emlékeztek a francia forradalom évfordulóján a párizsiak. A Champs Elysees-en a nézők előtt mintegy 4000 katona, 196 páncélozott jármű és 237 lovas katona vonult el. A díszszemlét több uniós vezető is végignézte. Emmanuel Macronhoz csatlakozott többek közt Angela Merkel, német kancellár, Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint a portugál, finn és az észt államfő.

A showt viszont ez a légdeszkán repülő fegyveres katona vitte el. A jövőbe illő szerkezet iránt érdeklődik a francia hadsereg, vizsgálják, hogy rohameszközként bevethető-e. A sárgamellényes tüntetők igyekeztek megzavarni a rendezvényt. Barikádokat emeltek és kukákat gyújtottak fel. A rendőrök könnygázt vetettek be és mintegy 150 demonstrálót vettek őrizetbe. Egy kisebb csoport rátámadt az egyenruhásokra. A legtöbben viszont megpróbálták élvezni a parádét.

"Minden évben összejövünk a családdal, a barátokkal, az Eiffel torony környékén találkozunk, hogy megnézzük az eseményt. Szerintem ez gyönyörű, a boldog pillanatok, olyan, mint egy focimeccs" – mondta az egyik résztvevő.

A nemzeti ünnep a hagyományokhoz illően nagyszabású tűzijátékkal és koncertekkel ért véget.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink