Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-12 21:13:00

Maduro visszautasította az ENSZ emberi jogi főbiztosának Venezueláról szóló jelentését

A venezuelai kormány visszautasította az ENSZ-nek a venezuelai emberi jogi helyzetről szóló legutóbbi jelentését, amelyről Nicolás Maduro venezuelai elnök pénteken nyilvánosságra hozott levelében azt írta: hamis állításokat, torzításokat tartalmaz.

Maduro visszautasította az ENSZ emberi jogi főbiztosának Venezueláról szóló jelentését

"A jelentése sajnos illeszkedik abba a washingtoni politikai és médianarratívába, amely szimbolikus támadást intéz Venezuela ellen azzal, hogy egy állítólagosan diktatórikus kormány létezéséről, valamint egy állítólagos humanitárius válságról ad hírt újra és újra, ezzel akarva igazolni egy beavatkozást" - olvasható a venezuelai elnöknek a Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa számára írt levelében.

Bachelet venezuelai látogatását követően az ENSZ felszólította a dél-amerikai ország kormányát, hogy vessenek véget a súlyos emberi jogi sértéseknek. Július elején, amikor Bachelet ismertette a venezuelai helyzetről szóló jelentését, rámutatott, hogy a szólásszabadság és a gyülekezési jog gyakorlása, valamint a közéletben való részvétel megtorlást von maga után.

"Jelentésünk tényleges vagy feltételezett ellenzékiek elleni támadásokról számol be, fenyegetésekről, rágalmazó hadjáratokról, kínzásokról, rossz bánásmódról, nemi erőszakról, gyilkosságokról és rejtélyes eltűnésekről"

- tette hozzá a tisztségviselő.

A szóban forgó ENSZ-jelentés Venezuela 2018 januárja és 2019 májusa közötti időszakát vizsgálja. Bachelet jelezte továbbá, hogy a venezuelai hatóságok több alkalommal aránytalan és gyilkos erőszakot alkalmaztak kormányellenes tüntetőkkel szemben. Az idei év januárja és májusa között legalább 66 tiltakozó vesztette életét a tüntetéseken.

A főbiztos szerint a rendőrség különleges egységei (FAES) gyakran folyamodtak erőszakhoz biztonsági műveleteik során, és több gyilkosság írható számlájukra, amelyek akár az önbíráskodás kategóriáját is kimeríthetik.

Bachelet a jelentésében felszólította Caracast, hogy oszlassa fel a 2017-ben létrehozott FAES-t, és indítson független, elfogulatlan nyomozást az egység túlkapásai miatt.

A venezuelai kormány adatai szerint 2018-ban 5287-en, míg 2019 január elseje és május 19. között 1569-en vesztették életüket különféle biztonsági műveletekben. A venezuelai hatóságok azt állítják, hogy az áldozatok ellenálltak a letartóztatásnak.

A latin-amerikai országban hónapok óta politikai válság dúl Nicolás Maduro elnök és a nemzetközi támogatást élvező Juan Guaidó között, aki Venezuela ideiglenes vezetőjévé kiáltotta ki magát. Eközben a gazdaság mélyrepülésben van, és a helyiek életét megkeseríti a hiperinfláció és az áruhiány. A kormányzat folyamatos nyomást gyakorol politikai ellenfeleire, számos ellenzéki szereplő van börtönben. Mindemellett az utóbbi években több millió venezuelai hagyta el az országot.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink