Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-12 21:50:00

Az al-Shabaab harcosai sokakat megöltek egy szomáliai kikötőváros szállodájában

Legalább tíz halálos áldozata van annak a fegyveres támadásnak, amelyet az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet harcosai hajtottak végre péntek este Kismayo szomáliai kikötőváros egyik szállodájában - közölte egy helyi tisztviselő.

Abdi Ahmed, a város egy kerületi vezetője az éjjel az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy értesülései szerint az áldozatok többsége a vendégek közül került ki. A szálloda kedvelt találkozóhelye a helyi törvényhozóknak és tisztségviselőknek. Két újságírót is megöltek. Félő azonban, hogy a halottak száma emelkedni fog, mivel a hotelből még mindig fegyverropogás hallatszik - közölte.

A rendőrség előzőleg arról számolt be, hogy

gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a szállodánál, amelyben helyi vének és törvényhozók tanácskoztak a küszöbönálló regionális választásokról. A detonációt lövöldözés követte. Az áldozatok számáról azonban - a folytatódó tűzharc miatt

- csak feltételezései vannak a rendőrségnek.

A támadás elkövetőjeként a szomáliai központi kormány megbuktatására törekvő al-Shabaab iszlamista terrorszervezet jelentkezett, és közölte, hogy harcosai törtek be a szállodába az öngyilkos pokolgépes merénylet után. Abdiasis Abu Musab, az al-Shabaab katonai szóvivője azzal kérkedett, hogy "nagyon sok halott van a szállodában". "A hotel a mi ellenőrzésünk alatt áll" - mondta.

Az al-Shabaabot 2011-ben űzték ki Mogadishuból, és azóta több más erősségét - 2012-ben Kismayót is - fel kellett adnia. A kikötőváros volt a terrorszervezet fő bevételeinek forrása a faszén export, a fegyvercsempészés és más illegális üzletek miatt.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink