Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-11 21:07:00

Nyilvános vizsgálat indulhat a máltai újságíró-gyilkosság ügyében

A máltai külügyminiszter csütörtökön arról beszélt, hogy a kormány Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírónő meggyilkolásának ügyében nyilvános vizsgálat indítását tervezi az elkövetkezendő három hónap során.

Nyilvános vizsgálat indulhat a máltai újságíró-gyilkosság ügyében

Carmelo Abela máltai külügyminisztere egy sajtószabadsággal foglalkozó londoni konferencián arról beszélt, hogy a kormány elfogadja az Európa Tanács vonatkozó jelentésének ajánlását, és vizsgálatot indít arról, hogy az újságíró meggyilkolása megelőzhető lett volna-e.    

Az Európa Tanács jelentése három hónapot adott a máltai kormány számára a vizsgálat megkezdésére.   

A korrupcióellenes blogot vezető Daphne Caruana Galiziát a gépkocsijára rejtett pokolgép ölte meg 2017. október 17-én a máltai főváros, Valletta közelében. Az újságírónő politikai ügyekkel foglalkozott, a balközép kormány korrupciós ügyeit igyekezett feltárni. A gyilkosság megrázta egész Európát és megkérdőjelezte földközi-tengeri szigetország jogállamiságát.   

A máltai kormány korábban azzal érvelt, hogy egy nyilvános vizsgálat károkat okozhat a bűnügyi nyomozás eredményében, Joseph Muscat máltai miniszterelnök arról beszélt: a kormány jogi tanácsot kér a kérdés eldöntéséhez. Csütörtökön a külügyminiszter közölte: "Azt a jogi tanácsot kaptuk, hogy a bűnügyi nyomozással egy időben lefolytatott nyilvános vizsgálat hatást gyakorolhat egymásra. Megvannak a fenntartásaink az Európa Tanács jelentésével kapcsolatban, de tiszteletben tartjuk az intézményeket és nem bocsátkozunk semmibe vezető csatákba".  

A gyilkosság végrehajtásával gyanúsított három férfi több mint egy éve őrizetben van. A bíróságra benyújtott bizonyíték szerint a három férfi megrendelésre hajtotta végre a merényletet, helyezte el a pokolgépet az újságírónő kocsijában, és ők hozták működésbe egy SMS segítségével. A gyilkosság indítékára továbbra sem derült fény.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink