Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-05 19:16:00

Két héttel meghosszabbították az iráni tankhajó lefoglalását Gibraltárban

A gibraltári legfelsőbb bíróság pénteken két héttel - július 19-ig tartóan - elrendelte a Grace 1 nevű iráni tartályhajó lefoglalásának meghosszabbítását arra hivatkozva, hogy tankhajó megsértette a Szíria elleni szankciókat.

Két héttel meghosszabbították az iráni tankhajó lefoglalását Gibraltárban

A legfelsőbb bíróság indoklása szerint megalapozottan feltételezhető, hogy a Grace 1 lefoglalása szükséges az Európai Uniónak a Szíriával szembeni büntetőintézkedésekről szóló 36/2012 számú rendeletének értelmében - közölte a brit tengerentúli terület kormányzata.   

Irán csütörtökön bekérette a külügyminisztériumba a teheráni brit nagykövetet és azt követelte Londontól, hogy azonnal engedje szabadon a Gibraltárban lefoglalt iráni tankhajót, egyben kalózkodásnak minősítette az incidenst.  

A Grace 1 tartályhajót csütörtökön Spanyolország déli csücskénél állították meg a brit hatóságok, azt követően, hogy a jármű a Közel-Keletről indulva megkerülte Afrikát.   

Miközben az Európai Unió megtiltotta a Szíriába tartó olajszállítmányokat, sohasem foglalt le tartályhajót a tengeren. Irán 2011 óta szoros szövetségese Szíriának. Az Egyesült Államoktól eltérően az EU nem sújtotta átfogó szankciókkal Iránt.

atv.hu

További külföldi híreink