Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-06-27 22:15:00

Elhunyt Auschwitz utolsó francia túlélője

Elhunyt hétfőn 101 évesen Henriette Cohen, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor utolsó francia túlélője - jelentette be csütörtökön a franciaországi zsidó szervezetek szövetsége (CRIF).

Cohen 1917. augusztus 17-én született Marseille-ben, és 27 éves volt, amikor 1944 májusában anyósával együtt elhurcolták.

A kétgyermekes nő férje szüleinek házában tartózkodott, amikor a Gestapo rajtuk ütött. Édesanyjának és két kisgyermekének, egy hároméves és egy 14 hónapos kislánynak sikerült elrejtőznie egy földműves házában, és elkerülték a deportálást.
 
Henriette Cohent és anyósát előbb a franciaországi Drancyban lévő gyűjtőtáborba vitték, onnét pedig Auschwitzba. Az idősebb asszonyt rögtön megölték egy birkenaui gázkamrában, a fiatalabb azonban életben maradt, mert a nácik rabszolgaként dolgoztatták. A haláltábor felszabadításakor Cohen mindössze 35 kiló volt.

Sok évvel később, már hatgyermekes édesanyaként fiataloknak mesélte el a vele megtörténteket, hogy "többé senki ne tagadhassa le azokat". A háború után a Henriette Cohen édesanyját és kislányait bujtató családot a világ igazaként tüntették ki.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink