Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-06-26 06:31:00

Washington: a venezuelai hírszerzés vezetője az Egyesült Államokban van

A venezuelai hírszerzés vezetője az Egyesült Államokban tartózkodik - erősítette meg keddi sajtótájékoztatóján Washingtonban Elliott Abrams, az Egyesült Államok venezuelai különmegbízottja.

Washington: a venezuelai hírszerzés vezetője az Egyesült Államokban van
Nicolas Maduro venezuelai elnök

Az információt először a The Washington Post című lap szellőztette meg. A  külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón Abrams hangsúlyozta: Manuel Ricardo Christopher Figuera tábornokot "nem az Egyesült Államok hozta Washingtonba", de örömmel fogadták, hogy hétfőn megérkezett.

A különmegbízott kifejtette, hogy "reményekkel tölti el" Figuera Washingtonba érkezése, részben azért mert biztosan "sok mondanivalója lesz" a venezuelai helyzetről, részben pedig azért, mert döntése más katonai vezetőket is ösztökélhet, hogy elgondolkodjanak a jövőjükön. Abrams úgy vélte, hogy

a tábornok olyan információkat is feltárhat a venezuelai rendszer működéséről, amelyek ismeretlenek a többi katonai vezető számára, és sokan rádöbbenhetnek, hogy a Maduro-rendszer nem érdemes a támogatásukra.        

Az amerikai diplomata kijelentette: Washington továbbra is támogatja Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető Maduro elmozdítását célzó erőfeszítéseit. Mint mondta: a békés megoldás akadálya Venezuelában magának Maduro elnöknek a személye. Madurónak félre kell állnia - fűzte hozzá. "Nevetséges elképzelésnek" nevezte, hogy amíg ez az elnök van hatalmon, szabad és tisztességes választásokat lehetne tartani a dél-amerikai országban.   

Az 55 éves Figuera tábornokot Nicolás Maduro venezuelai elnök "keményvonalas" támogatójaként tartották számon. Áprilisban - miután Juan Guaidó ellenzéki vezető hatalomátvételi kísérlete kudarcot vallott - Kolumbiába repült, ahol azóta is bujkált. Maduro májusban azzal vádolta meg, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) dolgozik, sőt, hogy ő volt az elvetélt hatalomátvételi kísérlet egyik fő kidolgozója. Az Egyesült Államok Figuerát is szankciókkal sújtotta, ám ezeket azon a napon feloldotta, amikor a tábornok Kolumbiába menekült.

A The Washington Post hétfőn közölt hosszas interjút Figuerával. A kolumbiai Bogotában készült interjúban a volt kémfőnök azt hangoztatta, hogy

Venezuelában a helyzet "gyorsan megváltozhat". Megvédte ugyan korábbi politikai nézeteit - a néhai Hugo Chavez elnök híve volt -, de sajnálkozását fejezte ki, hogy az általa irányított hírszerző szervezet, a SEBIN törvénytelenül tartóztatott le és kínzott meg venezuelaiakat.

"Nagy az adósságom azokkal szemben, akik még mindig börtönben vannak... sokan vannak ártatlanul börtönben, és én tartozom nekik" - fogalmazott.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink