Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-06-25 19:29:00

Iráni tisztségviselő: Teherán kivonja magát a megállapodás két pontjának teljesítése alól

Irán eltökélt abban, hogy kivonja magát a nukleáris programjáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodásban vállalt két kötelezettségének teljesítése alól - jelentette kedden a Fars félhivatalos iráni hírügynökség egy magas rangú iráni tisztségviselőt idézve.

A Fars keddi jelentése szerint "exkluzív közleményt" kapott Ali Samháni admirálistól, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkárától. Ebben ez utóbbi tudatta, hogy a nemzetbiztonsági tanács május 8-án bejelentett döntése nyomán "az iráni kötelezettségvállalás korlátozására irányuló terv második része (...) +bizonyosan+ kezdetét veszi július 7-től".

Az Egyesült Államok tavaly egyoldalúan kilépett a 2015-ben Iránnal kötött hathatalmi nukleáris megállapodásból, és újra életbe léptette a korábban felfüggesztett szankciókat Iránnal szemben. Teherán egy évvel később, 2019. május 8-án jelezte, hogy a szerződés többi aláírójának - Németországnak, Nagy-Britanniának, Franciaországnak, Kínának és Oroszországnak - hatvan napja van arra, hogy segítsen kivédeni az amerikai büntetőintézkedések hatásait, és ezzel megmentse az atomalkut.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink