Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-06-22 09:22:00

Putyin megtiltotta az orosz légitársaságoknak az utasszállítást Georgiába

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy pénteki rendeletében ideiglenesen megtiltotta az orosz légitársaságoknak, hogy utasokat szállítsanak Georgiába. A július 8-tól hatályba lépő dekrétum aláírásáról a Kreml sajtószolgálata számolt be.

Putyin megtiltotta az orosz légitársaságoknak az utasszállítást Georgiába

"Az orosz légitársaságoknak 2019. július 8-tól ideiglenesen tilos légi utasszállítást (beleértve a kereskedelmi célút) végrehajtani az Oroszországi Föderáció területéről Georgiába" - áll a dokumentumban. Ezenkívül az utazásszervezőknek és az utazási irodáknak ajánlatos "a tilalom időtartama alatt (...) tartózkodni az olyan turisztikai termékek értékesítésétől, amelyek az Oroszoszági Föderáció területéről Georgiába irányuló utazást kínálnak".

Az orosz államfő egyúttal utasította a kormányt:

hozzon intézkedéseket a jelenleg Georgia területén tartózkodó orosz állampolgárok visszatérése érdekében. A közlemény szerint a Putyin által pénteken aláírt dekrétum célja az Oroszországó nemzetbiztonságának és az orosz állampolgárok védelmének szavatolása a bűncselekményekkel és egyéb jogellenes lépésekkel szemben.

Georgiában csütörtök éjszaka a parlament épületénél erőszakos tüntetés tört ki, amelyet az váltott ki, hogy az orosz parlament egyik képviselője elnökölt a törvényhozás épületében tartott, ortodox vallású képviselők részvételével rendezett nemzetközi tanácskozáson. Csütörtökön tartották a georgiai parlamentben az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése nevű szervezet közgyűlését, amelyen 23 tagország ortodox vallású törvényhozói voltak jelen. A közgyűlésen Szergej Gavrilov, az orosz duma képviselője elnökölt, ő nyitotta meg a fórumot a parlamenti elnök székében ülve, ami hatalmas felháborodást váltott ki a kaukázusi országban.

A történtek miatt lemondott pénteken Irakli Kobahidze, a georgiai parlament házelnöke, valamint a közgyűlést szervező Zakarija Kucnasvili georgiai kormánypárti képviselő.

A Gavrilov és az orosz küldöttség jelenléte elleni indulatok az ellenséges orosz-georgiai viszonnyal magyarázhatók, amelynek hátterében az áll, hogy - Tbiliszi hivatalos álláspontja szerint - Oroszország megszállás alatt tartja az ország területének mintegy húsz százalékát kitevő Abháziát és Dél-Oszétiát, amelyek kikiáltották függetlenségüket. Az Európai Unióba és a NATO-ba igyekvő Georgia és Oroszország 2008-ban villámháborút vívott egymással, amely az előbbi súlyos vereségével végződött. A két ország között azóta nincsenek diplomáciai kapcsolatok, Moszkva pedig elismerte mindkét szakadár terület függetlenségét, és katonákat állomásoztat ott.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink