Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-06-20 18:53:00

Irak hivatalos látogatásra hívta meg a pápát

Irak hivatalosan is meghívta Ferenc pápát, miután a katolikus egyházfő korábban kijelentette, hogy 2020-ban el kíván látogatni az arab országba, amely nem egészen másfél éve kiáltotta ki az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet felett aratott győzelmét.

Irak hivatalos látogatásra hívta meg a pápát

"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy látogatásra hívhatom meg Őszentségét Irakba, a civilizáció bölcsőjébe és Ábrahám szülőhelyére" - írta Barham Száleh iraki elnök a katolikus egyházfőhöz intézett levelében, amelynek egy példánya csütörtökön az AFP francia hírügynökség birtokába került.   

"Őszentsége látogatása alkalom lesz arra, hogy nyilvánvalóvá tegyük Irak és az egész világ számára, hogy ez a föld adta az emberiségnek az első törvényeket, a mezőgazdasági öntözést és a különböző vallási hagyományú népek közötti együttműködés örökségét" - áll az angol nyelvű szövegben.  

Irakban csaknem négy évtizede egyik konfliktus a másikat követi, mintegy tíz éven át nemzetközi embargó sújtotta, ezt követte az amerikai invázió, majd a közelmúltban a dzsihadista megszállás három éve.   

Miközben az ország egyre mélyebbre süllyedt az erőszakba, egyre nőtt a kivándorlás, elsősorban a kisebbségek körében.   

Az iraki keresztények száma a Szaddám Huszein diktátor bukása előtti, 2003. évi 1,5 millióról 400-500 ezerre esett vissza napjainkra.   

Ferenc pápa, aki rendszeresen megemlíti Irakot, azt kívánva az országnak, hogy "ne zuhanjon vissza a feszültségekbe", korábban is hangoztatta látogatási szándékát. Egy éve új bíborost kreált Louis Raphael Sako iraki káldeus pátriárka személyében, aki a kinevezését "a pápa iraki keresztények felé tett gesztusaként" értékelte.

atv.hu
    

Ajánlom

További külföldi híreink