Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-06-19 19:56:00

Bolygónk minden 108. emberét elűzik otthonából

Több mint 70 millióan kénytelenek elmenekülni otthonukból erőszak vagy üldöztetés miatt – állítja az ENSZ.

Az ENSZ Menekültügyi Hivatala (UNHCR) éves globális tendenciákról szóló jelentése szerint a világon lakóhelyüket elhagyni kényszerülő népesség már majdnem kétszerese az egy évtizeddel ezelőttinek.

A szíriai háború továbbra is jelentős mozgatórugó maradt, míg Venezuela is csatlakozott a legsúlyosabban érintett országok soraihoz, miután több tízezren menekültek el a humanitárius és gazdasági válságból.

A menekültek több mint kétharmada csak öt országból származott el: Szíriából, Afganisztánból, Dél-Szudánból, Mianmarból és Szomáliából. A világon további 41,3 millió ember saját országukban költözött el, 3,5 milliót pedig menedékkérőként regisztráltak.

További 5,5 millió palesztin menekültet jegyeztek fel, bár ők az ENSZ Segély- és Munkaközvetítő Ügynökségének hatáskörébe tartoznak. Összességében 2018-ban a menekültek mintegy fele gyermek volt.

Törökország már ötödik éve több menekültet fogadott be, mint bármely más ország. E 3,7 millió menekült mellett eltörpül a Pakisztán (1,4 millió), Uganda (1,2 millió), Szudán és Németország (mindkét ország 1,1 millió) által befogadottak száma.

Az Egyesült Államok 254 300 fővel több menedékjog iránti kérelmet kapott, mint bármely más nemzet, annak ellenére, hogy a Trump-kormány ismételt kísérleteket tett arra, hogy csökkentse a migránsok beáramlását az országba.

A jelentés adatai rávilágítanak a 2012-ben megkezdett áttelepítések drasztikus fokozódására is. Ez egy évtizeddel ezelőtt a világon minden 160. embert érintett, tavaly ez a szám 110 volt, de most már 108-ra csökkent.

Az UNHCR azonban arra figyelmeztetett, hogy számai konzervatívak, és azt mondta, hogy még mindig küzd a Venezuelából menekülők megszámolásával.

A közelmúltban tapasztalt válság az országban újabb növekedést okozhat a menekültek számát tekintve. A jelentés szerint a több mint egymillió venezuelai átkerült a szomszédos Kolumbiába, mások pedig Peruba, Chilébe vagy Brazíliába tartanak.

Az UNHCR szerint több mint 460 000 venezuelai keresett menedéket, 2018-ban mintegy 350 000 fő. Összességében becslések szerint négymillió venezuelai hagyta el országát.

atv.hu / CNN

További külföldi híreink