Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-06-16 17:47:00

Vízi erőművet építenek Afrika egyik utolsó érintetlen vadonjába

Pedig Afrika egyik utolsó érintetlen vadvédelmi rezervátumát 1982-ben felvették az UNESCO világörökségi listájára.

Vízi erőművet építenek Afrika egyik utolsó érintetlen vadonjába

"Hat hónapot adtunk az építtetőknek az előkészületekre. Ez most befejeződött és az építkezésnek el kell kezdődnie" - jelentette be közleményében Medard Kalemani tanzániai energetikai és ásványügyi miniszter.
A Selous Vadrezervátumban lévő Stiegler szurdokban két egyiptomi vállalat fogja felépíteni az erőművet, amelynek becsült költsége 3,9 milliárd dollárra rúg.

A rezervátum területe mintegy 50 000 négyzetkilométer, körülbelül egymillió állat élőhelye. Magában foglalja a Mikumi Nemzeti Parkot és a Kilombero Természetvédelmi területet. A rezervátumban mintegy 400 állatfaj él.
2018 decemberében az ENSZ nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezte súlyos aggodalmának adott hangot az építkezés tervei miatt, lévén a rezervátum a világörökségi listán szerepel.

A Svájcnál nagyobb területű térséget az afrikai kontinens egyik utolsó nagy, érintetlen vadonjának tartják. Környezetvédők bírálják a projektet, mondván az veszélyezteti a térség élővilágát, de a tanzániai kormány azzal érvel, hogy létfontosságú a vízi erőmű a kelet-afrikai ország energiaszükségletei kielégítésének megfelelő biztosítására.

A vízi erőmű a tervek szerint 222-re készül el és megkétszerezi a jelenlegi energiatermelő kapacitást megkétszerezi 2,1 gigawattra.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink