Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-06-12 19:39:00

Virágot küldött Dél-Korea elhunyt first ladyjének Kim Dzsongun

Virágkoszorút küldött Kim Dzsongun Dél-Korea egykori first ladyjének, I Hihónak a temetésére - közölte a Reuters alapján az index.hu.

Virágot küldött Dél-Korea elhunyt first ladyjének Kim Dzsongun

A virágokat és bátyja részvétnyilvánítását Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong adta át a két ország között húzódó demilitarizált övezet észak-korai felén a déli delegációnak - írja az index.hu. A dél-koreai hatóságok elmondása szerint, Kim Jodzsong semmilyen üzenettel nem szolgált a jelenlegi dél-koreai miniszterelnök Mun Dzsein számára. A két fél kb. negyed órát beszélgetett, ami alatt az észak-koreai vezető húga elmondta: reméli, hogy Dél és Észak továbbra is folytatja majd az együttműködést, amit az elhunyt I Hiho is szorgalmazott.   

Az elhunyt férje, Kim Dedzsung volt miniszterelnök sokat tett azért, hogy javuljon a két ország kapcsolata. Ő volt az első dél-koreai államfő, aki 2000-ben találkozott Észak-Korea későbbi vezetőjével, az azóta elhunyt Kim Dzsongillel. Kim Dedzsung hirdette meg 1998 és 2003 között az úgynevezett "Napfény-politikát", amely a két ország közötti megbékélést tűzte ki célul. Munkájáért 2000-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki.

Az elmúlt évben az együttműködés újraéledni látszott. Észak- és Dél-Korea olimpiai csapata a 2018-as téli olimpián például közösen vonult fel a nyitóünnepségen, majd 2018. április 27-éntörténelmi Korea-közi csúcstalálkozót tartottak.A két ország között viszont továbbra is csak fegyverszünet van, papíron tehát még mindig háborúban állnak egymással.

Ajánlom

További külföldi híreink