Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-06-09 13:41:00

Rámentek a zöldek a német nagypártok szavazói bázisára

Az EP-választás nagy nyertesei a zöldek. Nem véletlenül, sikerüket ugyanis egy régóta épített stratégiának köszönhetik. Egy olyan stratégiának, amely leginkább egy csapda a régi, a választók számára egyre inkább szürkévé váló nagypártok számára. S azok bele is sétáltak ebbe. A kérdés most az, mennyire tartós a zöldek sikere. A jelenségről Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője írt a Hetek legfrissebb számába.

Rámentek a zöldek a német nagypártok szavazói bázisára

Ahogyan arra már a voksolást követően is többen felhívták a figyelmet, a 2019-es EP-választás egyik nagy győztesének a zöldek minősülnek. Nem összeurópai szinten ugyan, de több nyugat-európai országban mindenképp, ahol várakozáson felül teljesítettek. Különösen kiemelkedően Németországban, ahol a második legtöbb szavazatot szerezték meg, maguk mögé utasítva az egyik régi nagypártot, a szociáldemokratákat. Sőt, néhány friss közvélemény-kutatás már a vezető kormánypártok, a CDU és a CSU előtt is méri a német zöldeket. Akárhogy is, elsőként vagy másodikként, de mindenképp számottevő erővé vált a zöldpárt.

A mérések eredményeit látva pedig nem csupán lendületet, hanem bizonyos szempontból vérszemet is kaptak: a német kormánypártok háza táján kialakult bizonytalanságokat kihasználva előrehozott választásokat követelnek a megváltozott választói hangulatra hivatkozva.

Szintén kiemelkedően teljesítettek az Egyesült Királyságban és Franciaországban – mindkét nagy tagállamban a harmadik helyen futottak be. Ez mindenképp meglepetés. S egyúttal megerősíti azt az évek óta tartó folyamatot, amely a hagyományos nagypártok visszaszorulásáról és a velük szembeni alternatív erők megjelenéséről és megerősödéséről szól.

A zöldpártok kifejezetten ügyesen használták ki a régi nagypártok elszürkülését. Meglátták a lehetőséget, vagyis azt, hogy ha nagyon erős, karakteres politikát folytatnak, azzal a választóknak azt a rétegét, amely ezekre nyitott, meg tudják találni. Fő mondanivalójuk alapja, hogy az egész világ a szakadék szélén táncol, most azonnal tenni kell valamit, s erre csak mi vagyunk képesek. S ez az a pont, ahol a hagyományos pártok elveszítették a küzdelmet a zöldpártokkal szemben. Ugyanis szinte mindegyik pártnak van valamilyen környezetvédelemmel kapcsolatos programja, hiszen a környezetkárosítás mindenki számára ismert jelenség. Ezért mindenki tenni is akar ez ellen. A probléma a súlypontokon van.

A zöldpártok ugyanis olyannyira trendivé tették a „zöld ügyet”, hogy azzal válasz- és teljesítménykényszer alá helyezték a hagyományos nagypártokat. Ezek is elkezdtek erről beszélni, sőt egyre többet és többet beszélni. S ennél a pontnál érik be a zöld stratégia.

Olyan ez, mint egy nagy zenei fesztivál, ahol több, különféle zenei stílus több különböző színpadon képviselteti magát, a zenerajongók pedig ezen a nagy rendezvényen meg tudják találni az általuk kedvelt stílust. Tehát ha már a nagypártok is a zöld kérdésekről beszélnek, akkor előkészítették a „zöld színpadot”, felgyulladtak a fények, kezdődhet a koncert. Igazi zöld politikát pedig hitelesen csak zöldpárt tud képviselni, így ezen a színpadon a közönség a zöld pártok és politikusok játékát fogja díjazni.

Ha a nagyobb pártok nem találnak vissza eredeti önmagukhoz, azzal jelentős tér nyílik a zöldpártok számára. Főleg a baloldalon, ugyanis ezt az oldalt szeretnék bekebelezni, kisajátítani. Ahogy mondani szokás, a zöldpártok többsége olyan, mint a dinnye: kívül zöld, de belül vörös. Persze nem csupán az előretörésüket segítő tényezőkről számolhatunk be. Svédországban, ahonnan ez a mozgalom európai körútjára indult, kifejezetten leszerepeltek. A kérdés tehát az, hogy csu­­pán átmeneti-e ez a térnyerés. A következő egy-két év pedig majd választ ad erre a kérdésre.

atv.hu/Hetek

További külföldi híreink