Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-06-04 16:10:00

"Ez nem megengedhető" - ezt mondta Trump Londonban

A NATO mindegyik tagországának kötelessége a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában kijelölt minimális védelmi kiadási cél teljesítése - mondta kedden Londonban az amerikai elnök.

"Ez nem megengedhető" - ezt mondta Trump Londonban
Fotó: Reuters

Donald Trump előző nap érkezett háromnapos állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként Londonba, de kedden fogadta őt Theresa May kormányfő a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

Tárgyalásaik után tartott közös sajtóértekezletükön Trump kijelentette: vannak olyan NATO-tagállamok, amelyek ezt a kiadási célt még nem teljesítik, és "ez nem megengedhető".

Theresa May ugyanakkor méltatóan szólt arról, hogy részben az amerikai elnök sürgetésének eredményeként a NATO-tagországok 100 milliárd dollárnyi védelmi kiadásnövelésre tettek ígéretet.

Trump szerint a brit kormánynak pert kellett volna indítania

Az amerikai elnök kedden Londonban megerősítette azt a véleményét, hogy a brit kormánynak pert kellett volna indítania az Európai Unió ellen.

Tárgyalásaik után tartott közös sajtóértekezletükön May felidézte, hogy Trump a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről folytatott tárgyalások idején javasolta neki az EU elleni pert.

"Mi nem ezt tettük, ehelyett tárgyaltunk, és jó megállapodást értünk el" - tette hozzá.

Sajnálkozva említette meg ugyanakkor, hogy a Brexit-megállapodást az ellenzéki Munkáspárt és "más alsóházi képviselők" ellenállása miatt nem sikerült elfogadtatni.

Donald Trump a brit kormányfő e kijelentései után közbevetette, hogy ő peres úton rendezte volna az EU-val a Brexit-folyamatot. "De soha nem tudhatja az ember (...) Lehet, hogy (a brit miniszterelnök) jobb tárgyaló, mint én" - tette hozzá.

Így érkezett meg Trump Londonba

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink