Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-27 13:48:00

Strache-ügy: Újabb elképesztő részletek az Ibiza-videóról

Egy német egyesület feltételezhetően hatszázezer eurót (több mint 195 millió forintot) fizetett a Heinz-Christian Strache szabadságpárti (FPÖ) alkancellár és Johann Gudenus frakcióvezető lemondásához, majd az Osztrák Néppárt és az FPÖ kormánykoalíciójának felbomlásához vezető Ibiza-videóért - jelentette a Kronen Zeitung című osztrák napilap hétfőn.

Strache-ügy: Újabb elképesztő részletek az Ibiza-videóról

Az összeget Krugerrand aranyérmékben fizették ki. A felvételen, amelyet a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap hozott először nyilvánosságra, a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

A Kronen Zeitung szerint négy ember - egy bécsi ügyvéd, egy nyomozó és két biztonsági szakértő - tehető felelőssé a videó elkészítéséért. Indítékuk a személyes bosszú, valamint a szabadságpárti politika iránti ellenszenv volt. A bécsi irodával rendelkező ügyvéd egyik testőre állítólag tisztában volt Strache magánéletének részleteivel, és az ő információi alapján csalták tőrbe a politikust.

A csali egy több nyelvet beszélő, mezőgazdasági karra járó boszniai egyetemista volt, aki egy orosz oligarcha unokahúgának adta ki magát. A lány naponta 6-7 ezer eurót (több mint kétmillió forintot) tett zsebre "alakításáért".

A lap beszámolóját hivatalos körökből egyelőre nem erősítették meg. A bécsi ügyvéd jogi képviselője - akit az APA osztrák hírügynökség keresett meg - nem kívánt megjegyzést fűzni az értesüléshez. A bécsi ügyészség hétfőn bejelentette, hogy nyomozást indított a videó ügyében.

Strache az előző héten feljelentést tett három személy ellen, akiknek vélhetőleg közük volt a felvétel létrejöttéhez. Christian Hafenecker, az Osztrák Szabadságpárt főtitkára a hétvégén szökés veszélyére hivatkozva azt követelte, hogy vegyék őrizetbe a gyanúsítottakat.

A lehetséges megrendelők között a Zentrum für politische Schönheit német egyesület neve merült fel. A politikai aktivizmussal és művészettel foglalkozó szervezet hétfőn a Twitteren tagadta, hogy bármi köze lenne az Ibiza-videóhoz. Vad találgatások helyett inkább az FPÖ bevételi forrásaival kellene foglalkozni - írta az egyesület.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink