Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-27 07:57:00

Le Pen: Macronnak le kell vonnia a következtetést

A jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) európai parlamenti választási győzelmét erősítették meg a hétfő hajnalban kiadott részeredmények Franciaországban.

Le Pen: Macronnak le kell vonnia a következtetést
Marine Le Pen (Fotó: Reuters)

A Marine Le Pen vezette radikális párt a voksok 23,23 százalékát szerezte meg - derül ki a 98 százalékos feldolgozottságnál kiadott adatokból. Emmanuel Macron elnök Köztársaság Lendületben (LREM) pártja a szavazatok 22,31 százalékát kapta.

Az RN várhatóan 22, a liberális EP-frakcióval szövetségre lépő LREM és szövetséges pártjai 21 képviselőt küldhetnek majd az Európai Parlamentbe - írja az MTI. A részeredmények szerint az Európa Ökológia A Zöldek (EELV) párt 13,4, a balközép pártok közös listája 8,48, a radikális baloldali Lázadó Franciaország pedig 6,31 százaléknyi szavazatot szerzett.

Marine Le Pen már vasárnap este, az első becslések bejelentésekor azt hangoztatta, hogy pártja megnyerte a választásokat, és Macronnak "le kell vonnia a következtetést", az országban előrehozott parlamenti választást kell kiírni. Édouard Philippe miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány érti a választók üzenetét, de az eredmény nem változtat a kormány reformpolitikáján.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink