Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-27 06:38:00

Az Osztrák Néppárt nagy fölénnyel megnyerte a választást

Nagy fölénnyel megnyerte a Sebastian Kurz kancellár vezette konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) Ausztriában az európai parlamenti (EP-) választást, amelyen a voksok 35,4 százalékát sikerült megszereznie a vasárnap este közzétett, csaknem végleges eredmények szerint. Ez az ÖVP eddigi legjobb EP-választási eredménye.

Az Osztrák Néppárt nagy fölénnyel megnyerte a választást
Fotó: Reuters

A második az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) lett a szavazatok 23,6 százalékával, azaz egyáltalán nem tudott hasznot húzni az elmúlt napok belpolitikai válságából. Az ÖVP volt koalíciós partnere, a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a voksok 18,1 százalékát kapta.

A Zöldek pártja (Die Grünen) 13 százalékon áll, őket az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) követi 8,1 százalékkal.

Az ÖVP-nek annak ellenére sikerült nagy fölénnyel nyerni, hogy múlt hét végén egy korrupciós botrány miatt lemondásra kényszerült Heinz-Christian Strache alkancellár, az FPÖ elnöke, és ennek nyomán a kormánykoalíció is felbomlott

- írja az MTI. Ausztriában szeptember elején előrehozott parlamenti választást tartanak.

Hétfőn az osztrák parlamentben bizalmi szavazást tartanak Sebastian Kurz ellen. A kancellár vasárnap este azt mondta támogatói előtt: "bármi is történik holnap és az azt követő napokban, dacolni fogunk mindennel, ami az utunkba jön, és megerősödve fogunk ebből kikerülni".

atv.hu

További külföldi híreink