Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-26 21:35:00

Európai körkép: Nem kell izgulnia Kurznak, visszaestek a kormánypártok Németországban

A korábbinál magasabb részvétel mellett zajlottak a választások több uniós tagállamban is. Az osztrák exit pollok alapján Kurz kancellár pártját nem rengette meg a koalíciós partner botránya. Németországban a kormánypártok tovább gyengültek, a Zöldek feljöttek. A bevándorlás-ellenes AfD erősödött, de a vártnál rosszabb eredményt ért el.

A korábbi voksolásokhoz képest Európa-szerte nagyobb volt az izgalom, és ez érzékelhető az Európai Parlament eredményváróján is.

Volt oka az izgalomra az osztrák kancellárnak is, miután pártja koalíciós partnerének, a Szabadságpártnak a vezetője korrupciós botrányba keveredett nem sokkal az EP-választás előtt. A Sebastian Kurz vezette Néppárt azonban az exit poll alapján 34,5%-ot szerzett, vagyis több mint hét százalékponttal erősödött az előző voksoláshoz képest. A szélsőjobboldali párt támogatottsága pedig két százalékponttal csökkent.

Németországban is óriási volt a tétje az EP-választásoknak. A koalíciós pártok - vagyis a CDU/CSU pártszövetség és az SPD - visszaestek. Nagyon jól szerepeltek a Zöldek, a bevándorlás-ellenes AfD pedig tíz százalék fölötti eredményt ért el.

Belgiumban feljött a flamand nacionalista, iszlámellenes Flamand Érdek párt, amely Flandria függetlenségét követeli.

Olaszországban zárulnak a legkésőbb az urnák. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes egész nap a Twitteren agitált, annak ellenére, hogy a kampányolás tilos Olaszországban. Salvini egy fotóval azt üzente a választóknak, hogy nem akar olyan jövőt hagyni a gyerekeire, amelyet a burka, az iszlámveszély jellemez.

Nagy kérdés volt, hogy tovább csökken-e a részvételi arány, amint az évtizedek óta tapasztalható, vagy pedig a Brexit, a bevándorlási válság és a szélsőjobb erősödésének hatására többen elmennek választani.

Több országban, például Németországban, Franciaországban, Romániában nőtt a részvétel. Az Európai Parlamentben egyébként a tagországok lakosságával arányosan osztják el a 751 mandátumot. A legkisebb országok, vagyis Ciprus, Luxemburg és Málta hat-hat képviselői helyet kap, míg a legnépesebb tagállam, Németország, 96-ot.

atv.hu

További külföldi híreink