Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-23 06:05:00

Lélektani határon az albérletárak, a fizetések 50-60 százalékát is elvihetik

A fővárosban már elérték, az egyetemi városokban pedig karcolgatják a lélektani határt az albérletek árai: Budapesten átlagosan 160 ezer forintért lehet kiadó lakáshoz jutni, Miskolcon fele ennyiért, ám itt jellemzően a keresetek is alacsonyabbak, mint a fővárosban. Az albérletek iránti kereslet folyamatosan nő, miközben jelenleg összesen 14 ezer kiadó ingatlan van a piacon.

Lélektani határon az albérletárak

 

Az albérletek árai szinte minden nagyvárosban emelkedtek az elmúlt évben. Budapesten jelenleg átlagosan160 ezer, Miskolcon 80 ezer, Pécsett 85 ezer, Szegeden 95 ezer, Győrben 110 ezer, Debrecenben pedig 100 ezer forintot kell fizetni egy bérelt lakásért.

Debrecenben – más nagyvárosokhoz hasonlóan - az is növeli az árakat, hogy a munka miatt a városba költözők és az egyetemisták „versenyt futnak” a minőségi lakásokért. A kormány továbbra is az egyre bővülő családtámogatásokat, és a bérek növekedését tekinti a méregdrága albérletek ellenszerének.

Az ingatlanpiaci szakértő szerint azonban a jelenlegi albérletárak a fizetések 50-60 százalékát is „elviszik”, sokan pedig – például az egyetemisták – csak néhány évre keresnek lakásmegoldást.

A szakértő szerint csökkenés nem várható az árakban, ám a kínálat növekedése miatt ugyanazért a pénzért egyre jobb minőségű, vagy nagyobb alapterületű lakásokat lehet majd bérelni.

"A bérlőknek van egy olyan rétege is, akiknek az albérlet egy szükségmegoldás, hiszen nem rendelkeznek annyi megtakarítással, vagy annyi pénzzel, hogy egy önálló lakáshitelt el tudjanak indítani, hiszen egy ingatlan hitelhez az ingatlan értékének 20 százalékára van szükség" - értékeli a helyzetet Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink