Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-23 17:03:00

Akár már a napokban maga alá temetheti a Brexit a kormányt

Újabb pofon Theresa May számára, mégsem lesz vita és törvényalkotási célú szavazás a brit parlament alsóházában június elején az EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodásról. Illetékesek mag bejelentették, nem sikerült a tervezet beterjesztéshez szükséges konszenzust megteremteni. Közben az ország az unióban az elsők között ma tartja meg az EP-választást. A 73 most megválasztott képviselő a tervek szerint legfeljebb október végéig marad Brüsszelben.

Akár már a napokban maga alá temetheti a Brexit a kormányt

Paradox módon pont abban az országban kezdődött meg elsőként az EP-választás, amelyik várhatóan már csak néhány hónapot tölt az unióban. A britek már csütörtökön eldönthetik, ki legyen az a 73 politikus, aki a tervek szerint néhány hónap erejéig még képviselni fogja a szigetországot Brüsszelben.

„Egy olyan választáson veszünk részt, amelynek igazából meg sem kellett volna történnie. Nem mondom, hogy nevetséges a dolog, de mit lehet tenni? A politikusok dolga lenne az, hogy szétszálazzák az összekuszálódott fonalakat” – fejezte ki sokak véleményét egy fővárosi járókelő.

Elemzők egyetértenek abban: a választási kampány Nigel Farage-ról és az általa sebtiben gründolt Brexit Pártról szólt.


„Ha brexitet szeretnél, akkor szavazz a Brexitre. A politikusok figyelmen kívül hagytak bennünket, de most ismét megmutatjuk nekik. A mai szavazás egy általános, előrehozott voksolás előszobája lehet, így végső soron a ma leadott szavazatok a politikai elit tagjainak álláshelyeit veszélyeztetik” – fogalmazott Farage, majd hozzátette: reméli, hogy a valaha volt legrövidebb hivatali időt kitöltő Európai Parlamenti képviselők közé fogják őt is sorolni a mostani voksolást követően.

Legfrissebb felmérések szerint a hagyományos politikai elit pártjainak Farage fenyegetőzésein túl is van miért aggódniuk. Az EP választási kampány utolsó heteiben készült felmérések szerint a Konzervatív párt története legrosszabb választási eredményére készülhet, nem kizárt, hogy a voksok kevesebb, mint 10 százalékát fogja csak begyűjteni. A Munkáspárt is elveszítette támogatóinak több, mint felét, az ellenzéki pártot jelenleg 15 százalék körül mérik.

A Brexit káosz pedig elemzők szerint akár már a napokban teljesen maga alá temetheti a kormányt. A helyi lapok csütörtökön már arról írtak: a miniszterelnök bármelyik nap bejelentheti távozását. Theresa May-en folyamatosan nő a nyomás – ezt jelzi, hogy szerda este távozott posztjáról az alsóház vezetője.

Andrea Leadsom a Konzervatív párt tulajdonképpeni frakcióvezetője volt. A politikust a keményvonalas Brexit-tábor egyik meghatározó alakjaként tartották számon. Távozását azzal indokolta, hogy megítélése szerint a kormány politikája ellehetetlenítette azt, hogy a kabinet végre tudja hajtani a választók 2016-ban meghozott döntését az unió elhagyásáról.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink