Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-22 18:42:00

Tízezrek tüntettek a cseh kormány ellen

Több tízezren tüntettek a kormány ellen Csehországban. A tömeg az igazságügyi miniszter lemondását követelte, mert szerintük akadályozhatja a kormányfő elleni nyomozást. Andrej Babist ugyanis adócsalással, és uniós pályázati visszaélésekkel gyanúsítják.

Tízezrek tüntettek a cseh kormány ellen
Több tízezren tüntettek a cseh kormány ellen

 

Demonstrálókkal teltek meg a prágai utcák. Már negyedik hete tüntetnek Marie Benesova igazságügyi miniszter távozásáért, mert attól tartanak, hogy befolyásolhatja a miniszterelnökkel szembeni nyomozást. „Az igazságügyi miniszter elfogult az ügyben és meg akarja akadályozni, hogy megbüntessék a kormányfőt” – mondta a tüntetés egyik szervezője.
 

Marie Benesova a múlt hónapban vette át az igazságügyi tárca vezetését, miután több miniszter is távozott a cseh kormányból. 

A politikust Milos Zeman államfő köréhez sorolják, aki szövetségese Andrej Babis miniszterelnöknek.

A kormányfőt, feleségét, fiát és sógorát egy korábbi 2007-es korrupciós üggyel gyanúsítják. A rendőrségi nyomozás megállapította, hogy az akkori cégtulajdonos Babis jogosulatlanul vett fel Európai Uniós támogatást egy építkezéshez.
 
„Példát vehetnénk Ausztriáról, ahol sokkal kevesebbért is lemondanak politikusok. Itt erre nincs politikai akarat” – nyilatkozta az egyik tüntető. Andrej Babis ismét azt nyilatkozta, hogy személye elleni politikai kampányról van szó.
 
atv.hu

További külföldi híreink