Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-22 18:03:00

Strache-ügy: Egy húszéves sláger ismét listavezető lett Ausztriában

A legtöbbször letöltött dallá vált az osztrák iTunes listáján a Vengaboys holland popegyüttes Going to Ibiza című húsz évvel ezelőtti slágere azóta, hogy a múlt pénteken nyilvánosságra került az Ibizán készült kompromittáló videofelvétel Heinz-Christian Strache azóta lemondott szabadságpárti (FPÖ) elnökről és alkancellárról.

Az FPÖ elnöke körüli botrány az után robbant ki, hogy a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. A politikus cáfolta, hogy törvényt sértett volna, de elismerte, hogy a videofelvétel "katasztrofális". Sebastian Kurz kormányfő, aki 2017 óta koalícióban kormányoz az FPÖ-vel, felmondta a kormánykoalíciót, és előrehozott parlamenti választásokat helyezett kilátásba.

Strache szombati lemondása óta a szélsőjobboldal politikai ellenfelei a Vengaboys 1999-es slágerére ünnepelnek. Több mint ötezer ember énekelte a dalt Bécs központi terén, a Heldenplatzon szombaton az után, hogy Strache bejelentette lemondását. A PopVortex honlap szerint a dal jelenleg a legtöbbször letöltött zeneszám az osztrák iTunes listán.

Jan Böhmermann német komédiás, akinek már a videó közzététele előtt állítólag tudomása volt a kompromittáló felvételről, vasárnap a Twitteren tette közzé a dal YouTube linkjét. A holland együttes, amely augusztus 23-án szabadtéri koncertet ad a karintiai Moosburgban, az üzenetre válaszolva örömének adott hangot. Egy népszerű osztrák televíziós show kedden a dallal nyitotta meg műsorát.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink