Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-22 19:17:00

"Nehéz időkre kell felkészülnie Kínának"

Nehéz időkre kell felkészülnie Kínának, ahogy a nemzetközi helyzet egyre összetettebbé válik - hangsúlyozta Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán a Csianghszi tartományban tett látogatásán. A kínai elnök felkeresett egy ritkaföldfém-üzemet is, ami találgatásokat indított el az amerikai-kínai kereskedelmi háború lehetséges új színteréről.

"Nehéz időkre kell felkészülnie Kínának"

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi tárgyalások összeomlásával a két ország bennrekedt egy "adok-kapok" jellegű vámtarifa-háborúban: ahogyan az Egyesült Államok megemelte a kínai importtermék vámtarifáját, úgy erre válaszul Kína több ezer amerikai importtermékre szabott ki pótvámot.

A két ország közötti ellentétek múlt héten tovább fokozódtak, miután az amerikai kormányzat súlyos szankciókkal sújtotta a Huawei Technologies kínai telekommunikációs óriásvállalatot. Az intézkedés jelentős csapás a Huawei számára, de megzavarta a globális technológiai ellátási láncokat és a befektetőket is.

Hszi Csin-ping, aki háromnapos látogatást tett a kínai kommunista forradalom egyik bölcsőjének számító dél-kínai Csianghszi tartományban, helyieknek arról beszélt, hogy a kínaiaknak tanulniuk kell a múlt nehézségeiből. Úgy fogalmazott, hogy napjainkban számos nagyobb hazai és külföldi kihívást és veszélyt kell legyőzni.

"Országunk még mindig a fontos stratégiai fejlődési lehetőségek időszakában van, de a nemzetközi helyzet egyre összetettebb"

- mondta Hszi Csin-ping, hozzátéve, hogy fel kell készülni a különböző nehéz helyzetekre. A Hszinhua kínai állami hírügynökség az államfő látogatásáról készült tudósításában nem fejtette ki pontosan, hogy milyen nehézségekről lehet szó, ahogy nem volt közvetlen utalás az amerikai-kínai kereskedelmi háborúra sem.

A technológia és a technológiai fejlődés fontosságáról szólva a kínai elnök leszögezte, hogy a technológiai innovációk a vállalkozások éltető elemei. Csak a saját tudásra és technológiára alapozva lehet versenyképesebb termékeket gyártani, és csak így lehet győztes pozícióba kerülni a kíméletlen versenyben.

Hszi Csin-ping felkeresett egy ritkaföldfém-üzemet is, elindítva ezzel olyan találgatásokat, hogy ez a szektor lehet az amerikai-kínai kereskedelmi háború új színtere. Kína ritkaföldfém-készleteinek helyzetéről, a kitermelésről, a hasznosításról és a környezetvédelmi intézkedésekről tájékozódva az államfő leszögezte, hogy a ritkaföldfémek "fontos stratégiai erőforrások és nem-megújuló nyersanyagok".

A Saxo Bank épp szerdai elemzésében hívta fel a figyelmet arra, hogy Kínának egy különleges fegyvere is van az Egyesült Államokkal való kereskedelmi konfliktusban: a ritkaföldfémek bányászatában az ázsiai ország adja a világtermelés 85 százalékát. A ritkaföldfémek kritikus fontosságúak az elektronikában és a hadi eszközök egyes típusainál, mint a precíziós fegyverek vagy a GPS-berendezések.

A bank elemzői szerint ezzel lehet összefüggésben az is, hogy a ritkaföldfém-bányászattal foglalkozó ausztrál Lynas a héten bejelentette, hogy amerikai ritkaföldfém-bányászati cégekkel együtt közösen termelőüzemet létesítenek az Egyesült Államokban.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink