Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-22 21:12:00

Egyelőre nincs bizonyíték az újabb vegyifegyver-támadásra Szíriában

Nincs bizonyítéka annak, hogy a damaszkuszi vezetés újabb vegyifegyver-támadást követett el Északnyugat-Szíriában - közölte szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns szervezet azt követően, hogy az amerikai külügyminisztérium egy állítólag május 19-én történt esetet említett.

"Nincs bizonyítékunk ilyen támadásra" - hangsúlyozta a kiterjedt aktivistahálózata útján a szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő OSDH. A szervezet úgy tudja, az eredeti információ az al-Kaida terrorhálózathoz közel álló Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezettől származott.

Az ellenzéki fegyveresek ellenőrzése alatt álló területeken működő, fehérsisakosok néven is ismert mentőszolgálat szóvivője pedig azt mondta: még nem tudták hivatalosan megerősíteni, hogy mérgesgáz-támadás történt volna.

Az illetékes szerint a kérdéses térségben nem voltak mentőcsoportjaik bevetésen.

A HTS a szócsöveként szolgáló sajtóján keresztül vasárnap azt állította, hogy a kormányerők Latakia tartományban klórgázzal töltött három rakétát lőttek ki, de nem voltak sebesültek, egyéb részletet pedig az iszlamisták nem említettek. A damaszkuszi vezetés cáfolta az értesülést, amelyet kitalációnak nevezett.

A szomszédos Idlíb tartomány egészségügyi "hatóságai" ugyanakkor közölték, hogy vasárnap négy ember szorult kezelésre, akik mérges gázt lélegeztek be a frontvonalon. Az ápolók állítólag klórgázhoz hasonló szagot vettek észre. Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a HTS szélsőséges iszlamistái tartják uralma alatt.

A francia külügyminisztérium szerdai közleményében a történtek kivizsgálását sürgette. "Teljes a bizalmunk a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetben (OPCW)" - fűzte hozzá a tárca. Az amerikai külügyminisztérium keddi közleményében egy Szíria északnyugati vidékén május 19-én reggel elkövetett támadást említ, amelynek során a damaszkuszi kormányerők állítólag klórgázt vetettek be. A tárca válaszlépésekkel fenyegetett, ugyanakkor megjegyezte, hogy egyelőre még információkat gyűjt a történtekről.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink