Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-21 21:41:00

Tagadja a vádakat a korrupcióval gyanúsított Cristina Kirchner volt argentin államfő

Tagadta a vádakat a korrupcióval gyanúsított előző argentin elnök, Cristina Fernández de Kirchner, aki politikai üldözésnek nevezte kedden kezdődő perét, amellyel szerinte az ország gazdasági válságáról akarják elterelni a figyelmet. Germán Garavano igazságügy-miniszter tagadta, hogy erről lenne szó.

Tagadja a vádakat a korrupcióval gyanúsított Cristina Kirchner volt argentin államfő

"Nyilvánvalóan nem az igazságszolgáltatásról van itt szó. Csak újabb ködösítésről, hogy eltereljék az argentinok figyelmét - egyre kevesebb sikerrel - a drámai helyzetről, amelyben országunk és népünk él" - írta Twitter-oldalán az elnöki tisztséget 2007 és 2015 között betöltő Cristina Fernández néhány órával az előtt, hogy meg kellett jelennie a Buenos Aires-i szövetségi bíróság előtt.   

A 2017 óta szenátori tisztséget betöltő Fernándezt bűnszövetkezet vezetésével és azzal vádolják, hogy költségvetési csalást követett el a - 2016 óta börtönben ülő - Lázaro Báez vállalkozó által elnyert 52, mintegy 46 milliárd argentin peso (290 milliárd forint) értékű közbeszerzés odaítélése során. Báez bizalmas kapcsolatban állt Cristina Fernándezzel és annak néhai férjével, a szintén korábbi argentin elnök Néstor Kirchnerrel.   

Az igazságszolgáltatás szerint a 2003 és 2007 közötti elnök özvegye, valamint egykori kormányának tagjai, köztük Julio de Vido szövetségi tervezésügyi miniszter bűnszövetkezetet hoztak létre annak érdekében, hogy magukhoz ragadják a közúti projektekhez elkülönített forrásokat.   

Germán Garavano jelenlegi argentin igazságügyi miniszter tagadta, hogy az előző elnök politikai üldözés áldozata. "Amit Cristina Fernández mond, az nem igaz, ő egy olyan eljárásban vesz részt, amely során joga van a védelemhez, az ügyésznek bizonyítania kell, hogy a vádlottak bűncselekményeket követtek el, olyan bírókkal, akiket a hivatali ideje alatt neveztek ki" - mondta Garavano a Radio La Red nevű argentin rádióállomás által átvett nyilatkozatok szerint.   

Cristina Fernándezen kívül a vádlottak között van az említett Julio de Vido, aki 2003 és 2015 között volt szövetségi tervezésügyi miniszter, továbbá José López, aki középítésügyi miniszter volt ugyanebben az időszakban, Carlos Santiago Kirchner, Néstor unokatestvére, aki az állami építési munkák összehangolásáért felelős államtitkár volt, illetve Lázaro Báez.

atv.hu

További külföldi híreink